Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är bemanningen på gruppbostäderna?

Annons

Om en person med funktionshinder som bor i gruppbostad blir sjuk på en daglig verksamhet, så har den personen på några platser i Västerås inte någon möjlighet att åka hem på dagtid. Detta är oroande och oacceptabelt, för den enskilde, men även för övriga deltagare, personal daglig verksamhet och anhöriga.

Jag fick reda på detta av en slump vid ett av mina verksamhetsbesök. Först trodde jag att det gällde någon miss och utgick ifrån att det kommer att lösas. Nu är verkligheten inte så idealisk. Detta förekommer på minst två boenden till i staden. Jag kan inte göra annat än konstatera att det finns brister i bemanningen på våra gruppbostäder för personer med funktionshinder. Nämnden för funktionshindrade beställer en heldagsverksamhet och om en person med funktionshinder är berättigad till insats inom ramen för gruppbostaden ska hela omvårdnadsbiten vara tryggad. Jag har alltid utgått ifrån att en person, ungdom eller vuxen, ska kunna stanna hemma den dagen man blir förkyld eller inte mår bra. Men så är det inte tydligen.

Att gruppbostäderna på grund av sin personalpolitik, schemaläggning eller ekonomi, inte kan garantera en bemanning är bekymrande. Jag hoppas att samtliga utförare i staden som har uppdrag från nämnden för funktionshindrade ser över detta omgående och säkerställer en bemanning om sjukdom skulle uppstå på daglig verksamhet bland de boende. Man ska inte behöva stanna på dagliga verksamheten om man är sjuk, man ska inte från dagliga verksamheten behöva ringa anhöriga och be dem ta ledigt från sitt arbete.

Jag anser att utförarna har ansvaret för bemanningen oavsett om det inträffar dagtid eller helger, detta åtagande har man när man tecknat avtal med nämnden. Insatsen gruppbostad med fullvärdig service ska vara en trygghet för anhöriga och inte minst för den enskilde som har ett funktionshinder.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons