Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var rädd om våra familjeläkare

Annons

Upphandlingen av allmänläkarvård i Västmanland väcker stor oro. Resultatet tycks bli att flera av våra mest erfarna och respekterade allmänläkare slutar. De ersätts, så gott det nu går, av tillfälliga hyrläkare via företaget Rent-A-Doctor. Detta företag ingår nämligen i koncernen Carema Vård och Omsorg AB - ett företag, som enligt sin presstalesman räknar med god vinst och är på väg att introduceras på börsen och som dessutom tycks bli den stora vinnaren vid upphandlingen av primärvård i Västmanland.

Utvecklingen är tragisk för alla parter, såväl patienter som läkare och övrig personal i vården. Mångåriga trygga förhållanden mellan patienter och läkare rivs upp i tusental. Det är absurt att ett vinstdrivande storföretag skall kunna köpa upp en läkarmottagning med åtföljande tusentals listade patienter som riskerar att få nöja sig med tillfälliga vikarier.

Om folkpartiet haft makten hade det inte gått till på detta sätt. Då hade husläkarlagen varit kvar. Denna lag infördes 1994 av den dåvarande folkpartistiske sjukvårdsministern Bo Könberg. Den innebar att allmänläkaren blev en fri yrkesutövare med rätt att etablera sig utan att fråga landstinget. En grundbult var patientens fria läkarval. Ersättning till läkaren utgick i proportion till antalet listade patienter. Lagen väckte på sin tid ursinnig indignation hos våra politiska motståndare, som såg sina möjligheter att reglera sjukvården begränsas. Särskilt rätten att fritt få etablera sig som läkare väckte ont blod.

Reformen ledde till att antalet allmänläkare ökade kraftigt, vilket gjorde att patienterna fick verklig valfrihet. Vid läkarbrist finns ju ingen valfrihet. Tillväxten av allmänläkarkåren stagnerade helt när husläkarlagen avskaffades med följd att många vårdcentraler saknar läkare eller drivs av tillfälliga vikarier, som inte kan erbjuda någon som helst kontinuitet i vården.

Tyvärr var husläkarlagen bara i kraft en kort tid 1994. Den avskaffades skyndsamt av den nytillträdda socialdemokratiska regeringen efter valet detta år.

Det politiska handlaget i den pågående upphandlingen av allmänläkarvård är under all kritik och landstingets högste politiskt ansvarige är landstingsstyrelsens ordförande Glenn Andersson. Landstinget genomför just nu en stor och svår strukturreform av hela sjukvården i länet. I denna situation är ledningen för landstinget beroende av att alla krafter gemensamt sätter axeln till. Familjeläkarnas medverkan i närsjukvården är den kanske känsligaste länken för att reformen skall lyckas. Då är det maximalt otaktiskt att genom provocerande och småaktiga formalistiska utspel mot familjeläkarna försätta sig i en situation som riskerar leda till många vakanser och hyrläkarvård.

Patienten och hans doktor är ett fint gammalt par, som kämpat ihop under årtusenden. Det borde behandlas med långt större respekt än vad som nu sker i Västmanland.

Det finns en inte föraktlig värdehandling som kan få utvecklingen på rätt köl. Jag syftar på valsedeln. Rätt använd kan den redan om drygt två år ge sjukvården en helt annan inriktning.

GÖRAN NILSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons