Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var står Västeråsalliansen i den viktiga miljöfrågan?

Annons

Den 23 augusti togs ett avgörande beslut av styrelsen för Mälarenergi AB om den framtida inriktningen för investeringar i Kraftvärmeverket. Tjänstemannaledningen fick då i uppgift att utreda förutsättningarna för en fortsatt förnyelse av produktionsapparaten. Anläggningarna är gamla och vi behöver förnya de gamla blocken.

Socialdemokraternas inriktning är tydlig. För oss är endast en utredning om en fortsatt satsning på bioenergi aktuell. Vid styrelsemötet lyste som vanligt moderaterna med sin frånvaro. Jag har tidigare efterlyst Västeråsalliansens miljöpolitik, men inte fått något svar förutom av folkpartiet. Finns det någon gemensam strategi kring de stora frågorna om bland annat klimatfrågan, förutom folkpartiets önskan att bygga mer kärnkraft?

Socialdemokraterna har varit tydliga och vill bland annat att Västerås ska ha en framskjuten plats inom det miljö- och energitekniska området, bland annat genom samarbete mellan kommuner, näringsliv och högskola.

För att driva en stark miljöpolitik måste anläggningar för värme- och elproduktion även fortsättningsvis ägas av kommunen. Detta möjliggör också att vi har kontroll över taxorna som vi vill hålla så låga som möjligt. Vi vill också att de fossila bränslena inom kommunens verksamhet successivt ska avvecklas. Därtill vill vi att den totala energianvändningen minskar i takt med den energiplan som kommunfullmäktige ska behandla den 7 september.

Omställningen av transportsektorn måste också fortsätta. Vi är en bit på väg med den lyckade satsningen på biogasproduktion i Växtkraftbolaget, en satsning som folkpartiet försökte bromsa.

Vad vill då Västeråsalliansen? I alliansens gemensamma budget för 2007 skriver de bland annat att de vill "se" satsningar på en ambitiös miljöpolitik och en fungerande kollektivtrafik. Vad är det för satsningar som alliansen vill göra? På den gemensamma budgetens 23 A4-sidor finns det bara en och en halv rad om alliansens ambitioner inom miljöpolitiken!

Utöver detta finns inte en rad som kan betecknas som en framsynt satsning på miljöfrågorna. Inte ett ord om den framtida politiken för exempelvis Ålborgsdeklarationen, Folkhälsopolitiken, satsningen på biogas med mera.

En västeråsare som tycker att det är viktigt med miljöfrågorna, och därmed sammanhängande ansvar för kommande generationer, har inget att hämta hos alliansen. Jag kan förstå att det finns politiska skillnader mellan å en sidan oss socialdemokrater och de borgerliga partierna. Men att miljöpartiet ställer upp bakom den ytterst tunna borgerliga miljöpolitiken är anmärkningsvärt och egendomligt.

Väljarna vet att vi socialdemokrater alltid har tagit och kommer att ta ett långsiktigt ansvar för miljöpolitiken. Vi måste tänka på de kommande generationerna - våra barn och barnbarn.

Kent Ryberg

Finns det någon gemensam strategi kring de stora frågorna om bland annat klimatfrågan, förutom folkpartiets önskan att bygga mer kärnkraft? frågar kommunalrådet i Västerås Kent Ryberg (s).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons