Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tar Persson pengarna?

Vi satsar på kommunerna säger Göran Persson och stödpartierna.
Frågan är vad de orden innebär i real politik.

Annons

Regeringen ska tillföra kommunerna "ytterligare" 1,5 miljarder kronor.

Det är med stor förvåning Sveriges kommuner frågar sig, - "vadå, ytterligare 1,5 miljarder"? Det är ju inte mer än någon månad sedan regeringen drog in 2,6 miljarder kronor från kommunerna under innevarande budgetår.

Detta tillsammans med ett statsbidragssystem som ständigt urholkar den kommunala ekonomin gör att landets kommuner ständigt arbetar med besparingar. Få är de kommunpolitiker som känner tilltro till Perssons löften i dag!

Offentlig sektor i Sverige styrs i dag, i stort sett, på samma sätt som för 40 år sedan. Få sektorer i samhället har en sådan stelbent förändringsförmåga.

Vad som behövs i kommunerna, vid sidan av mer ekonomiska resurser, är nytänkande. Från centerpartiet anser vi att behovet av mångfald och förnyelse inom vård, skola och omsorg är betydande!

Det är inte bara resursernas storlek, utan även deras användning, som avgör resultat och kvalitet. Avreglering och konkurrensutsättning i förening med tydlig prioritering av kärnuppgifterna är nödvändiga inslag i förändringsarbetet.

Ofta finns viljan till förändring i kommunerna men regeringen lägger en död hand över utvecklingen. Oförmågan att från

regeringen se kommunernas egen förmåga att lösa sina problem är total.

I stället är stopplagar och allt mer inskränkt frihet för kommunerna regeringens recept. Detta kan endast mynna i stagnation.

Det är viktigt att kommunerna ges den frihet som krävs för att kunna bedriva ett förändringsarbete som innebär att medborgarna kan få mer för varje skattekrona.

Det är också dags att myndigförklara kommunpolitikerna och ge dem chansen att gå från dagens marionettstyre till ett reellt kommunalt självstyre.

Regeringens löfte om mer pengar till kommunerna kommer i en tid då allt tyder på att regeringen spräcker utgiftstaket. För innevarande år beräknar Konjunkturinstitutet att taket spräcks med 4 miljarder kronor och nästa år är beräkningen ett spräckt budgettak om 5 miljarder kronor.

Det överskott som kan skönjas inför valåret 2006 kan inte heller utnyttjas då det krävs för att täcka kravet om två procent överskott under en konjunkturcykel.

Frågan är alltså var Persson tar pengarna. För resurser behövs till såväl polis, kriminalvård, skola, vård och omsorg för att nämna några av de sektorer som skriker efter mer resurser. Det här visar att regeringen Persson tappat greppet över styret av Sverige.

Vad Sverige behöver är nytänkande där alla ses som resurser i samhället. Allt ifrån den enskilda människan till kommuner, föreningar och företag.

Från centerpartiet anser vi att det behövs en kursändring av nuvarande styre. Alla måste kunna känna sig som en kugge i samhällsarbetet och medverka till fortsatt utbyggnad av välfärden och därigenom vara mer än "ödmjukt stolta" över vad de gemensamt åstadkommit.

JÖRGEN JOHANSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons