Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdförbundet: Man bör vara påläst i debatten

Annons

Vi i styrelsen för Vårdförbundets avdelning Västmanland tycker det är märkligt att före detta landstingsdirektören Rolf Forsström väljer att kritisera Vårdförbundet via massmedierna. Trots att vi dagligen träffat arbetsgivaren så har han valt att inte möta oss.

Vad det gäller påståendet att cancersjuka tvingats vänta på behandling, så har alla som arbetsgivaren vill åtgärda, fått sin behandling eller åtgärd via skyddsarbete eller dispens. Detta från dag ett av strejken.

Att patienterna fått inträde till vårdcentralerna samt akuten har mötts väldigt positivt av länsinvånarna. De är glada att slippa remisstvånget från Hälso- och sjukvårdsupplysningen.

Kvarvarande personal gör ett fantastiskt arbete. Detta håller Vårdförbundet med om, men det gör de alltid. Det är därför alla ska ha rättvis lön för utfört arbete.

Patientsäkerheten är ett ledord för oss i Vårdförbundet, alla våra medlemmar sätter patienten i fokus. Arbetsgivaren vet det och kan därmed hålla nere våra löner. Vi stannar ändå.

Att svårt skadade patienter skulle ha varit i riskzonen vill vi dementera. Redan i vårt första varsel fanns undantag för just svårt skadade patienter. Däremot har arbetsgivaren sökt skyddsarbete för inskrivning av gravida kvinnor, stygnborttagning, spolning av venport med mera. Detta är avigsidan med strejken - att hamna i diskussion om vad tredje man kan få avstå ifrån för hjälpinsats. All frånvaro av våra yrkesprofessioner ger tredje man ett ökat lidande, men vår ingång är att det ska vara i så liten omfattning som möjligt.

Rolf Forsström vill använda vår strejk som förklaring till att den framtida vården i Landstinget Västmanland troligtvis kommer att försämras. Men vi vet att det arbetet redan var påbörjat innan konflikten bröt ut.

I mars början togs beslut om stora besparingar och nedskärningar i landstinget, detta med bland annat att en kirurgavdelning, en BB-avdelning, en ortopedavdelning samt enskilda platser på kirurgkliniken ska stängas.

Att försöka få Vårdförbundets medlemmar att framstå som syndabockar för beslut som politiker och tjänstemän tagit är att anse som mycket låg nivå på debatten. I den fortsatta debatten undanber vi oss den låga nivån på argumentationen.

Det är även märkligt att en landstingsdirektör med en månadslön på 150000 kronor uttalar sig om våra medlemmar som välavlönade. Västmanlands löner för våra medlemmar är i medeltal 22400 kronor i månaden. Alltså går det sju sjuksköterskor på en landstingsdirektör.

Demokratin i vårt förbund bygger på att varje avdelning i Sverige har kongressombud. Dessa ombud har att ta ställning till ett eventuellt avtalsförslag från medlarna. Detta mandat äger inte förbundsstyrelsen. Kongressombuden röstar utifrån medlemmarnas krav. Ju sämre löne- och personalpolitik en arbetsgivare har, desto tydligare har medlemmarna svarat nej. Det "nej" som våra fem kongressombud förde fram på vår avtalskongress har sitt direkta ursprung i Landstinget Västmanlands oförmåga att ge skäligt betalt, för det högt kvalificerade arbete som våra medlemmar dagligen bedriver i Västmanland.

Styrelsen för Vårdförbundet avdelning Västmanland anser att en före detta landstingsdirektör bör vara bättre påläst i en fråga, innan denne ger sig in i debatten. Om Rolf Forsström har mer att påtala i detta ärende är han välkommen att lyfta frågorna i ett lämpligare forum.

Janni Stjernström

Ingrid Edman

Styrelsen för Vårdförbundets avdelning i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons