Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför får kvinnor med hjärtproblem sämre vård?

Vården i Västmanland har inte jämställd

Annons

Får kvinnor sämre vård efter en hjärtinfarkt?

För personer med hjärtproblem, som exempelvis har haft en hjärtinfarkt, kan man operera in en implementerbar defibrillator, en så kallad ICD. Den har visat sig minska dödligheten hos dessa patienter.

Dock är det bara fyra kvinnor jämfört med 18 män per 100 000 invånare som får en ICD. Det är en anmärkningsvärd skillnad.

Socialstyrelsen har konstaterat att skillnaderna i resultat på landstingsnivå och mellan kvinnor och män inte har någon skälig förklaring. Även Landstingsrådet Kenneth Östberg (S) har i landstingsfullmäktige medgett att det finns skillnader mellan könen som inte kan förklaras av skillnader i sjukdomstillstånd.

Däremot har han inte presenterat någon plan för att komma tillrätta med dessa skillnader, trots att de rödgrönas prat om jämlik vård. Men några åtgärder i praktiken har vi inte sett röken av när det gäller hjärtsjukvården. Det är oacceptabelt att kvinnor ska ges sämre vård enbart på grund av könet.

Det borde vara självklart att vården i Västmanland ska vara jämlik mellan könen, men så är det tyvärr inte. Det vill vi moderater ändra på.Carina Sjölund (M)ledamot, landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons