Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför göra det ännu svårare för ungdomar?

Annons

Vi är två företagare som jobbar inom handeln där många unga människor får sitt första arbete. Från fackligt håll har nyligen ställts krav inför nästa års avtal både angående minimilöner och löneökningar upp till 5-6 projekt inom vissa avtalsområden.

Vi frågar oss hur vi ska ha råd med en ökning av lönerna på dessa nivåer. Vi är väl medvetna om att vissa företag gör bra vinster, men ska inte avtalsförhandlingarna lägga en grund, en bas? Vill något företag höja lönerna ännu mer, till följd av bra resultat, så står det dem fritt.

I vår bransch är det inga stora marginaler och vi är oerhört beroende av och måna om vår personal. I ett företag med små marginaler finns det två saker att välja mellan - öka priserna eller dra ned på kostnaderna. Vi vill inte rationalisera bort mer personal eftersom vi vill ha kvar den service vi nu har i våra butiker och det får inte bli för stressigt. Men om prisökningen inte fungerar så kanske det blir nödvändigt att dra ner på personal ändå. Det är en svår balansgång.

Samtidigt har vår konjunktur hållit i sig och många vi känner, både inom vår bransch och inom andra, börjar kunna utvidga, anställa och öka sina marginaler. En ökning av lönerna i denna takt de närmaste åren, kommer dock att kraftigt dra i bromsen för många företag. Man utvidgar inte eller ännu värre tvingas dra ned.

Ska man se över något så tycker vi att man i stället ska lyfta frågan om OB-tillägget. Ta pengar från OB-tillägget och lägg till grundlönen så att de fast anställda som håller butiken uppe också tjänar en bra lön.

Varför göra det svårare för oss att anställa (oftast ungdomar), när en miljon människor i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden. Vi har ingångsjobb och att i det läget kräva högre ingångslöner, som nu LO med flera gör, är att direkt försvåra både för både arbetslösa att få ett arbete och för företag som vill expandera.

Att höja ingångslöner, generalisera lönehöjningar och att centralt -fördela- lönehöjningar är ett gammaldags sätt att möta framtiden. Vi behöver en lönebildning som är anpassad till dagens verklighet.

@Byline - endast namn:Marianne Olsson

Leif Andersson

Företagare, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons