Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje människa har rätt till tak över huvudet

Från var och vartannat fönster sprids i dagarna ljus och värme från adventsljusstakar och julstjärnor som satts upp runt om i vår stad.

Annons

För många av oss är julen en tid av gemenskap, en tid att vara tillsammans med nära och kära i hemmets trygga famn.

Men för den som saknar bostad blir helgerna en extra hård tid och konsekvenserna av en allt tuffare bostadsmarknad syns tydligare än någonsin.

Människor som aldrig hade kunnat tro att de skulle bli hemlösa firar i dagarna sin högtid i trappuppgångar eller källare, på härbergen eller vandrarhem. I Västerås finns enligt den senaste statistiken från Västerås stad över 400 hemlösa, en femtedel av dessa är under 25 år.

Samtidigt fortsätter fastighetsägare att vräka barnfamiljer från sina bostäder. Hittills i år har så många som 22 barn i Västmanland vräkts enligt kronofogdens statistik.

Bristen på bostäder gör också livet svårare för den som vill lämna en relation där det förekommer våld eller hot om våld. Bostadsbristen gör dessutom att de kvinnor som vänt sig till en kvinnojour bor kvar där längre än nödvändigt.

Det finns inte tillräckligt många snabbt tillgängliga bostäder helt enkelt.

Men det är inte bara svåra tider för den som saknar bostad. Trångboddheten i Sverige är ett växande problem och är i dag större än på 30 år. Enligt SCB lever så många som 1,3 miljoner människor i trångbodda hushåll. En av orsakerna till detta är bristen på stora bostäder.

En grupp som fått det svårare att hitta en bostad till rimlig kostnad är de ensamstående. När bostadens kostnad blir en allt större del av den disponibla inkomsten får även ensamstående med jobb svårt att klara av att betala hyran.

Fler och fler grupper drabbas nu av en politik som under många år varit otillräcklig.

Inte ens den som hittat en billig bostad kan känna sig trygg när riskkapitalister och fastighetsspekulanter köper och lyxrenoverar bostäder för att sedan driva ut pensionärer och ekonomiskt svaga grupper och ersätta dem med mer köpstarka hyresgäster.

Bristen på bostäder, framförallt billiga hyresrätter, är i dag ett samhällsproblem som fråntar människor rätten till ett värdigt liv. Bostaden är avgörande för den som vill ta sig ur ett missbruk, lämna en våldsam partner eller försörja sin familj.

Rätten till bostad är en av de mänskliga rättigheterna och en del av välfärdens kärna. I Sverige 2013 borde vi kunna garantera alla människor tak över huvudet och ett tryggt hem, men så är det tyvärr inte.

Låt detta bli den sista julen där oron för bostaden överskuggar känslan av trygghet och glädje.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons