Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna människovärdet!

Annons

"Jag skall följa de regler, som enligt mitt omdöme och bedömning är till nytta för mina patienter, och jag skall undvika att orsaka skada eller oförrätt … Jag skall avstå från alla medvetna orättfärdiga handlingar."

Än i dag är Hippokrates ed, som formulerades för över 2000 år sedan, ledstjärna för världens läkare. I Genèvekonventionen från 1949 finns en moderniserad variant för att läkare ska bortse från bland annat politiska motiv när de utöver sitt yrke.

Det kommer alltid att uppstå etiska dilemman och avvägningar. Inte bara för läkare utan för oss alla. Jag kommer att tänka på Hippokrates när jag läser rapporterna om hur läkare medverkar vid de hårda förhören av "illegalt stridande" som USA genomför bland annat på sin bas Guantánamo Bay på Kuba.

Enligt artiklar i New England Journal of Medicine har läkare varit med och avvägt hur länge fångarna kan berövas sin sömn, vara isolerade eller kan leva på vatten och bröd. Läkare har undersökt fångar inför och under förhören betraktat det som skett genom en glasvägg.

Det är nu i januari tre år sedan de första misstänkta terroristerna sattes i stålburar på Camp X-ray på Guantánamo. Sedan dess har rapporterna kommit tätt om hur de behandlats som rättslösa. I slutet av december förra året läckte rapporter från FBI-agenter ut om fångarna som satts fast i kedjor i golvet i ansträngande positioner. Plågorna blev inte mindre av att fångarna förnedrades när de fjättrade tvingades uträtta sina behov. Enligt FBI-rapporten svimmade många efter 18-24 timmar.

Rapporterna bekräftar det Mehdi Ghezali berättade efter att ha hållits fängslad i två och ett halvt år. Jag kan än i dag se hur denne tillbakadragne 24-årige svensk kurade ihop sig för att visa mig hur hans armar låstes fast under knävecken. Metoderna som utvecklades på Guantánamo användes sedan i det ökända Abu Ghraib-fängelset i Irak.

Enligt tidningen Washington Post håller USA fångar i hemliga läger runt om i världen. Men på Guantánamo finns ett hemligt läger i lägret. För att mjuka upp fångarna får de veta att de ska föras till Mellanöstern. Enligt New York Times drogas fångarna och förses med huvor. Men efter några timmar i luften landar flygplanet åter på Guantánamo där fångarna isoleras och utsätts för hårda förhör av egyptiska säkerhetsmän.

Hotet att bli utlämnad till Egypten, Jordanien eller Afghanistan är effektivt enligt uppgifter från säkerhetsmän till amerikanska tidningar som kan berätta den ena historien efter den andra. Alla vet vad som väntar i dessa länder. Times med flera tidningar menar att det är en ny strategi att föra över fångarna till länder som är beredda att hålla fångar inspärrade utan krav på rättegång och där tortyr förekommer.

Dessvärre har den svenska regeringen medverkat till en sådan transport. För några timmar i december 2001 förvandlades svenskt territorium på Bromma flygplats till laglöst land. Maskerade CIA-agenter kunde "lasta" Muhammed Al Zery och Ahmed Agiza för transport till tortyr i Egypten.

Utlämningen och inte minst försöken att skyla över den är en skamfläck för Sverige. Visst ska vi delta i kampen mot terrorismen. Men inte när den förs med metoder som strider mot internationella överenskommelser och principer som vi i andra sammanhang prisar och håller högt.

Katastrofen i Sydostasien har tagit all kraft. Samhällsdebatt i övrigt har fått stå tillbaka. Rätt och rimligt så inför denna naturkatastrof. Men vi får inte glömma den katastrof som nu sker för mänsklig hand när rättsprinciper systematiskt åsidosätts. Nu senast förslagen från USA:s försvarshögkvarter Pentagon om "livstidsinternering" av fångar som USA inte har tillräckliga bevis mot för att ställa inför rätta men heller inte vill släppa.

Vi måste säga ifrån när demokratin begår självmord i rädsla för döden. Göra Hippokrates ed till vår och värna människovärdet för att som Hippokrates uttryckte det "alltid vara respekterad och hedrad av alla män".

Nils Funcke

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons