Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart har dagbarnvårdarna tagit vägen?

Annons

Nyligen träffade jag dagbarnvårdarna hemma i mitt bostadsområde. De är en sammansvetsad grupp som har jobbat tillsammans i över 20 år. Relativt sett är de den största dagbarnvårdargruppen i Västerås. Varför har de lyckats så väl?

Själva säger de att de trivs med sitt arbete och med varandra och att deras chef, som månar om dem, är lokaliserad till Öppna förskolan/Familjecentrum. De är stolta och glada över sin uppgift och barnen trivs med dem. De har gemensam barnverksamhet på Öppna förskolan under veckan och barnen känner trygghet med sin dagmamma och med de andra dagmammorna vilket är viktigt eftersom man ställer upp för varandra vid övertidsuttag, sjukdom och semestrar. Hur många föräldrar vet att det fortfarande finns dagbarnvårdare och hur många vet hur de arbetar?

Dagbarnvårdarna för en tynande tillvaro. I min stadsdel har bara en dagbarnvårdare nyanställts sedan 1989. 2002 var det 561 barn i familjedaghem och förra året 428 i Västerås. Med denna kraftiga avtrappning år efter år är det inte svårt att räkna ut när dagbarnvårdare inte längre finns att tillgå.

Så länge vi har en socialdemokratisk regering och en socialdemokratiskt styrd kommun finns det inget intresse att ha kvar familjedaghemmen. Sverige är det enda land i Europa där man vill avskaffa familjedaghemmen. I de forna öststaterna bygger man nu upp familjedaghem efter att det var förbjudet under kommunisttiden. I Danmark arbetar man aktivt för att på bästa sätt stötta dagbarnvårdarna med kompetensutveckling, något som knappast är prioriterat i vår kommun.

Vi kristdemokrater har tillsammans med övriga partier i Västeråsalliansen motionerat om att föräldrar ska kunna vara dagbarnvårdare åt egna och andras barn. Den motionen fick vi avslag på. Dagbarnvårdare som tidigare sökte tillstånd att starta privata familjedaghem fick nej.

Man säger att det är svårt att rekrytera dagbarnvårdare i dag. Krångliga rutiner, nej till skolbarn hos dagbarnvårdare, dålig anställningstrygghet och politiskt ointresse hos socialdemokraterna och vänsterpartiet bidrar starkt till den negativa utvecklingen.

Det ökade antalet barn som efterfrågar barnomsorg, den ojämna belastningen på olika områden i stan vad gäller platser och åtgärder för att minska barngrupperna gör att där måste finnas plats också för dagbarnvårdare. Ett ökat antal barn behöver den nära omsorgen med få vuxna och barn omkring sig i hemmiljö och det kan dagbarnvårdare ställa upp med.

Elisabet Fridén

Politiskt ointresse från socialdemokraterna och vänsterpartiet för en älskad yrkesgrupp får inte fortgå, hävdar Elisabet Fridén, oppositionsråd för kristdemokraterna i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons