Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt län har för få vårdplatser

Annons

I dagarna har vi i VLT kunnat läsa om den akuta platsbristen på medicinkliniken och psykiatrikliniken. Platsbristen har medfört att psykiatrikliniken tvingas avvisa patienter som egentligen är i behov av inneliggande vård medan den på medicinkliniken medfört att sjuka människor tvingas vårdas i fikarum och korridorer. Även kirurgkliniken brottas med stora överbeläggningar och tvingats ofta vårda patienter utanför den egna kliniken.

När undertecknad i en debattartikel i VLT den 16 november påpekade att rådande platsbristsituation var en konsekvens av att antalet vårdplatser kraftigt reducerats i länet svarade sjukvårdslandstingsrådet Rigmor Åkesson (s) att så inte var fallet utan att man tvärtom ökat antalet vårdplatser, åtminstone på kirurgen.

Hur hon kan påstå någonting sådant är svårt att förstå. Sedan HS 98 genomfördes för några år sedan har antalet kirurgiska vårdplatser i länet reducerats från omkring 240 till dagens 75, en reduktion med 60 procent alltså. Ser man till det totala antalet vårdplatser inom de opererande specialiteterna har dessa minskats från 305 år 1994 till 223 år 2003, en reduktion med 27 procent. Vidare ligger Västmanland i landstingens bottenliga vad beträffar antalet vårdplatser i förhållande till sin befolkning inom såväl kirurgi som ortopedi.

Det må vara att kirurgkliniken på pappret klarade sig väsentligen oskadd från årets vårdplatsindragningar, men bara på pappret. I verkligheten påverkar nedläggningen i Sala, Fagersta och på onkologen i högsta grad platssituationen på kirurgen. Vad Rigmor Åkesson uppenbarligen inte har förstått är att klinikerna på Centrallasarettet fungerar som ett kommunicerande kärl. Patienterna försvinner inte även om man tar bort vårdplatserna! De hamnar någon annanstans. Gör man således neddragningar på antalet vårdplatser på en klinik får det omedelbart konsekvenser för de andra klinikerna. Således tvingas kirurgkliniken nu mer vårda onkologpatienter som tidigare vårdades på onkologavdelningen och patienter som efter operation tidigare kunde överföras till Sala eller Fagersta lasarett för fortsatt vård blir nu kvar på kirurgkliniken. Någon reell ökning av antalet vårdplatser på kirurgkliniken har sålunda aldrig ägt rum.

Vidare stämmer det inte som Rigmor Åkesson säger när hon påstår att kirurgen inte blev av med några vårdplatser i Sala och Fagersta. På Sala lasarett förfogade kirurgen över två vårdplatser för de patienter som opererats där.

Men oavsett hur man väljer att räkna sjukhussängar eller tolka statistiken så räcker det med att göra ett besök på någon vård

avdelning och bevittna hur patienter vårdas i korridorer och fikarum för att förstå att Västmanlands län har för få vårdplatser i förhållande till sin befolkning.

Vad vi ser idag i form av överbeläggningar på de olika klinikerna är resultatet av den kraftiga reduktion av antalet vårdplatser som politikerna i Västmanland valde att genomföra trots vårdpersonalens varningar. Det är tråkigt att Rigmor Åkesson (s) och hennes partivänner inte vill erkänna det faktum att neddragningarna de genomfört de senaste åren fått förödande konsekvenser för såväl vårdkvalité, patientsäkerhet som arbetsmiljön på Centrallasarettet. Frågan är nu hur ni tänkt er att lösa den rådande situationen?

Per Videhult

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons