Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås­alliansen: ­Oppositionen har ingen alternativ budget

Annons

Oppositionen spelar ett dubbelspel inför västeråsarna. Först går de ut hårt i VLT med att Västeråsalliansen kommer att göra stora nedskärningar i den kommunala välfärden. När det sedan kommer till kritan och budgetinriktning 2010-2012 ska antas i kommunstyrelsen finns inget alternativt förslag från oppositionen. Man ställer upp på Västeråsalliansens förslag. Det är bra att alla partier står bakom budgetinriktningen.

Västeråsalliansen vill föra en ansvarsfull ekonomisk politik. Budget 2009 är en stark budget med full pris- och lönekompensation för de flesta verksamheter, tydliga satsningar på barnens år och det miljövänliga och attraktiva Västerås. 2008 gjordes också riktade ökningar av ramarna för grundskolan och gymnasieskolan.

Stadens verksamheter har ett gott ingångsläge 2009. Budgeten 2008 var i balans och resultatet visar på ett överskott. Detta gör att vi nu förbereder styrelser och nämnder på att redan 2009 planera för det tuffare läget 2010. Om de kan klara ett överskott vid utgången av 2009 är det lättare att också klara budgetramarna 2010.

I december inbjöds nämndsordförandena till ett budgetseminarium som gav indikationer till nämnderna om viktiga nyckeltal med slutsatsen att nästa år blir det mindre marginaler att röra sig med. Det finns en risk för att det inte blir någon löne- och priskompensation för nämnderna för nästa år. Det har också gjorts tydligt att engångssatsningar är just engångssatsningar och att det finns betydligt mindre utrymme för kostnadsökningar än tidigare.

Vi vågar samtidigt uppmana nämnderna att de redan nu måste prioritera kärnverksamheter och granska kostnader som de har. Därmed har nämnderna nästan ett år på sig för att påbörja anpassningen för verksamheterna för budgetåret 2010.

Västeråsalliansen kan konstatera att skatteintäkterna för 2010 endast kommer att öka med 47 miljoner, allt enligt prognoserna från Sveriges kommuner och landsting (SKL). Vi kommer därför att sänka resultatkravet från 2 procent till 1,5 procent och ser att de engångssatsningar som lagts i budget 2009 också förstärker stadens ekonomi för att kunna klara 2010 utan alltför drastiska neddragningar. Västeråsalliansen kommer inte att föreslå någon skattesänkning för 2010.

Nu har majoritet och oppositionen samma budgetdirektiv att utgå ifrån, varför oppositionens utspel ter sig märkligt. Vi har samma verklighet att utgå ifrån.

Elisabeth Unell (M)

Bengt-Åke Nilsson (FP)

Elisabeth Fridén (KD)

Lars Kallsäby (C)

Andreas Porswald (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons