Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås-alliansen: Vi kommer aldrig att svika de hemlösa

"Moderatstyrd Västeråsallians sviker ­hemlösa" är rubriken på en debattartikel skriven av tre socialdemokrater. Inget ­kunde vara mer felaktigt!

Annons

Alliansen har under de knappt två år vi styrt Västerås ägnat hemlöshetsfrågan stor uppmärksamhet. Det är mer än vad med kan säga om den förra ledningen - och det brukar också socialdemokraternas företrädare i individ- och familjenämnden erkänna.

Öppnandet av inslussboendet, tillkomst av ett helt nytt lågtröskelboende och ökade budgetanslag är exempel på vad som har gjorts. En handlingsplan mot hemlöshet har antagits. Vi framhåller alltid att man måste inse att de hemlösa inte är en homogen grupp utan ett antal individer och att det därför krävs individuella lösningar och åtgärder. I handlingsplanen ges också en Tak över huvudet-garanti. Ingen ska ofrivilligt behöva vara uteliggare i vårt Västerås.

Artikelförfattarna lyfter fram den senaste hemlöshetsräkningen som ett bevis på att alliansen skulle ha lyckats dåligt. Eftersom nära nog hela ökningen kan härledas till kategorin inneboende (som enligt socialstyrelsens definition är liktydigt med att vara hemlös) så är det snarare ett bevis på att det socialistiska styret under förra mandatperioden inte lyckades hantera bostadsmarknaden. Detta konstaterade jag, Ragnhild Källberg, i den radiointervju som debattörerna refererar till.

Begreppet flyttkedja har varit vedertaget under många år och har också använts flitigt av socialdemokraterna. Men de glömde tydligen bort kunskapen om flyttkedjan när de genom den ensidiga satsningen på Geddeholm ordnade totalstopp för småhusbyggandet. Inga lägenheter blir lediga om det inte finns villor att flytta till. Finns inga lägenheter så kan det inte heller bli några träningslägenheter.

Det har under lång tid varit ett underskott på framför allt småhus i Västerås, vilket vi nu håller på att förändra.

Skribenterna har slutligen helt miss-uppfattat alliansens syn på hyresrätt som boendeform. Vi är mycket medvetna om att en bra bostadsmarknad kännetecknas av en väl avvägd mix av olika boendeformer. För oss i Västeråsalliansen är det viktigt att det finns valfrihet och möjlighet för västeråsare och blivande västeråsare att kunna förverkliga sina bostadsdrömmar. Då behövs det en bättre planberedelse, vilket vi nu håller på med att genomföra.

En bra bostadsmarknad gynnar vårt arbete mot hemlösheten - ett arbete som alltid är högprioriterat och högaktuellt.

Elisabeth Unell (m)

ordförande kommunstyrelsen

Ragnhild Källberg (fp)

ordförande individ- och familjenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons