Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås arbetslösa ungdomar förtjänar bättre

Jobben kommer först för oss socialdemokrater. Särskilt är det viktigt att de unga får jobb istället för att bli hänvisade till passiv arbetslöshet.

Annons

Ett jobb för en ung människa betyder att man själv kan forma sitt liv, exempelvis att man kan betala hyran för en egen bostad och att man så småningom kan bilda familj.

År 2006 lovade näringsminister Maud Olofsson (C) krafttag mot ungdomsarbetslösheten. I en riksdagsdebatt sa Maud Olofsson att Sverige skulle bli ett av de EU-länder som hade lägst ungdomsarbetslöshet.

Hur har det gått, hur har Maud Olofsson och den moderatstyrda regeringen levt upp till sina löften?

Inte alls svarar jag. Faktum är att antalet arbetslösa växer så det knakar. Var fjärde ung män-niska i åldrarna 18 – 24 år är arbetslös, och prognoserna pekar på att det ökar så att var tredje ungdom snart är arbetslös.

När den borgerliga regeringen tillträdde i oktober 2006 fanns det 637 arbetslösa ungdomar i åldrarna 18 – 24 år i Västerås. Alldeles för många, men två och ett halvt år senare i april 2009 hade antalet arbetslösa ungdomar ökat till 1 321. Ungdomsarbetslösheten i Västerås har alltså mer än fördubblats med en borgerlig regering.

Den borgerliga regeringens politik har misslyckats. Sverige ligger inte bland de bästa länderna, utan idag har vi den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU. Situationen är bara värre för de unga i Spanien.

Arbetsförmedlingen säger själva att de nästan inte har något alls att erbjuda ungdomar som är arbetslösa. Eftersom flertalet ungdomar saknar a-kassa måste allt flera ungdomar söka för-sörjningsstöd hos Västerås stad för att klara sin försörjning. Det betyder i sin tur att de kom-munala kostnaderna för försörjningsstöd ökar kraftigt.

Den borgerliga regeringens misslyckande beror på att deras politik – med skattesänkningar, försämringar i trygghetssystemen och nedmontering av arbetsmarknadspolitiken – förutsatt en evig högkonjunktur. 2006 tycks de inte haft minst lilla tanke på kommande dåliga tider.

Regeringen hade chansen att lägga fram förslag på åtgärder mot ungdomsarbetslösheten i vår-budgeten. Deras egen myndighet Arbetsförmedlingen hade tydligt pekat på de stora behov av olika insatser som behövs för de unga som är arbetslösa.

Tråkigt nog har regeringen inte lyssnat. Varför håller de så envist fast vid en politik som fört Sverige till EU:s bottenliga?

Västerås arbetslösa ungdomar förtjänar bättre. För oss socialdemokrater är det viktigt att vi tar till vara på all den kraft som finns hos den unga generationen.

Det finns ett Västerås och Sverige bortom den nuvarande krisen, ett Västerås och Sverige där just de unga är otroligt viktiga. Det är dagens unga som ska bära upp framtidens samhälle. Därför måste vi ge unga människor framtidstro. Det klarar inte den borgerliga regeringen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons