Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås erbjuder 1 000 jobb åt varslade i fordonsindustrin

Annons

Sverige är i recession och på väg in i en lågkonjunktur. Industrin varslar, exporten och detaljhandeln minskar och Arbetsförmedlingen räknar med att 35 000 industrijobb förvinner nästa år. Men allt är inte svart. Tvärtom, stora delar av näringslivet har ett enormt behov av ny personal. Sverige behöver den kompetens som finns hos de varslade, både inom industrin och inom tjänstesektorn.

Det gäller i synnerhet Västerås, som nu genomför stadens största arbetsmarknadssatsning i modern tid med målet att tillsätta över 1 000 jobb, varav 300 omedelbart.

Uppslutningen saknar motsvarighet i Sverige. Ett 20-tal företag, Västerås stad, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen samarbetar nu för att lösa de akuta och långsiktiga rekryteringsbehoven. En rad bygg- och bostadsbolag stöder också vår satsning, eftersom de är beroende av inflyttningen av nya invånare, vilket främst drivs av företagens framgång i rekryteringen. Tillsammans vill vi så långt det är möjligt matcha lediga jobb med kompetens på orter med större varsel och uppsägningar. Det handlar framför allt om olika typer av ingenjörer samt personer med spetskompetens inom olika tekniska områden. Men även maskinoperatörer, säljare och administratörer.

Regeringens förstärkning av Arbetsförmedlingens matchning och coachning för att skapa nya jobb blir viktiga verkyg för att öka sysselsättningen. Möjligheterna är långt större än vad vi vågat hoppas på. Nyligen besökte vi Göteborg för att träffa varslade personer för att erbjuda möjlighet till arbete i Västerås. Gensvaret var enormt. 150 ingenjörer kom på "mini-intervjuer" och många var beredda att flytta till Västerås. Steget är naturligtvis ännu mindre för boende i närliggande kommuner.

Det är logiskt; Volvopersonal eller anställda hos underleverantörer i fordonsindustrin i Göteborg, Trollhättan, Olofström eller Köping kan med fördel arbeta med motsvarande uppgifter hos tågtillverkaren Bombardier i Västerås. Detsamma gäller personal verksamma inom automation, kraft och teknikkonsulting.

"Västerås initiativ är intressant och ett tydligt exempel på att det är rätt väg att gå", säger arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m). Han har helt rätt. För oss är det en stark signal om att jobbmatchning är rätt väg för alla regioner som behöver öka sysselsättningen.

Den här satsningen löser kortsiktiga rekryterings- och bemanningsbehov och skapar samtidigt en långsiktigt starkare arbetsmarknad med aktörer som är bättre på att samarbeta. Dessutom kan det minska företagens stigande kostnader för rekrytering.

Samarbete ger nya idéer och större resurser att stärka Västerås konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Vi har startat en jobbpool som slussar kandidater som inte får ett jobb vidare till intervjuer för liknande tjänster hos andra företag. En ny medflyttartjänst hjälper partnern till den som söker jobb att hitta en anställning. Och alla som är aktuella för en tjänst får möjlighet att provbo i staden innan beslutet om en flytt tas.

Sverige upplever den näst värsta konjunturdämpningen sedan andra världskriget. Men vi är långt ifrån krisen från 1990-talets början. Det kommer en uppgång i konjunkturen igen och då är Västerås redo för nya utmaningar, med rätt personal med rätt kompetens.

Björn Nordén

projektledare, Jobba i Västerås

Mats Svegfors

landshövding, varselsamordnare i Västmanland

Bengt Eriksson

Arbetsförmedlingens samordnare

Helmer Larsson

näringslivschef Västerås stad

Anders Jackson

vd Westinghouse

Klas Wåhlberg

vd Bombardier

Anders Gestrin

platschef Alstom

Magnus Jonasson

vd Balfour Beatty Rail

Stefan Eklund

vd Enics

Christer Parkegren

vd VG Power

Fredrik Sandin

regionchef Adecco

Sanna Riesten

kontorschef Manpower

Tommy Klevin

platschef ÅF

Albert Abirached

enhetschef Tritech

Sven-Arne Paulsson

processledare Automation Region

Fredrik Törnqvist

vd Bostads AB Mimer

Christian Brobeck

vd Aroseken

Per Ångström

vd Ångström Mellgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons