Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås kan göra mer

Annons

Jag noterar med glädje att Ulla Persson och Mats Ericson, kommunalråd i Västerås, i VLT den 1 augusti tagit del av vår rapport kring benchmarking i kommunerna. Av denna framgår att Västerås är en av Sveriges kostnadseffektivaste kommuner.

Från Skattebetalarnas förening är det dock vår absoluta förhoppning att detta inte innebär att Västerås politiker och tjänstemän slår sig till ro. Trots det goda utgångsläget finns mycket mer att göra.

En mer utförlig genomgång av Västerås kommuns ekonomi kommer i rapportform i februari enligt vår plan för besök av Sveriges kommuner.

Våra preliminära beräkningar visar dock på att det finns en potential för effektiviseringar i Västerås på över 200 miljoner, vilket motsvarar en skattesänkning på mer än en krona. Eller översatt till en normallön - över 2000 kronor mer i den egna plånboken.

En jämförelse mellan åren - siffrorna för 2004 har precis kommit från Statistiska centralbyrån - indikerar dessutom att det finns skäl till viss oro. Kostnaderna stiger snabbare i Västerås än många andra kommuner vilket innebär att man backat något även om man fortfarande tillhör lågkostnadskommunerna.

Tillåts utvecklingen fortsätta på samma sätt är dock snart situationen en annan. Stolt, men inte nöjd bör definitivt vara inställningen i Västerås kommun när det gäller effektivisering av verksamheten.

Robert Gidehag

Skattebetalarnas förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons