Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås samtliga brandmän: Låt räddningstjänsten rädda liv!

Annons

Vi som skriver detta arbetar som brandmän i Västerås. Åsikterna i texten uttrycks av oss i egenskap av privatpersoner.

Till skillnad från de flesta andra kommuner får räddningstjänsten (det vill säga brandkåren) i Västerås och Hallstahammar inte åka på larm om hjärtstopp. I VLT den 1 februari kunde vi läsa att orsaken är att kommun och landsting inte kan komma överens om vem som ska betala. Vi brandmän känner stor frustration över situationen.

Vid ett hjärtstopp är varje sekund viktig. För varje minut som går utan behandling efter att hjärtat har stannat minskar överlevnadschansen med 10 procent. Att låta räddningstjänsten åka på hjärtstopp innebär att vi radikalt kan öka överlevnadsfrekvensen. Hjärtkompressioner och hjärtstartare kan många gånger sättas in flera minuter innan ambulans är på plats och tar över.

Varje år dör hundratals människor i Sverige i onödan. I Dagens Nyheter den 23 januari skriver landets främsta hjärtläkare och expertis på området att det varje år går att rädda 750 människoliv genom att bland annat larma räddnings-tjänsten samtidigt som ambulansen vid hjärtstopp. Den enhet som är först på plats kan då sätta igång med livsavgörande första hjälpen.(För att få ett perspektiv på hur många liv det handlar om kan nämnas att det årligen dör ungefär 100 personer i bränder och cirka 400 i trafikolyckor.)

Att rädda liv på det här sättet är praxis i en stor del av landet. 74 procent av landets kommuner larmar både räddningstjänst och ambulans vid hjärtstopp. I Stockholm började man jobba på det här sättet 2004. I och med det har antalet överlevande fördubblats. I dag har man gått vidare genom att utrusta även polis, väktare och taxi-bilar med hjärtstartare.

Samhällsekonomiskt är det mycket lönsamt att låta brandmän åka på hjärtstopp. När man jämfört antalet räddade liv med kostnaden (inklusive utrustning, utbildning, vårdkostnader, utryckningar, administration och larm-central) ser man att varje investerad krona ger 36 gånger pengarna tillbaka.

Som brandmän menar vi att vår primära uppgift är att rädda liv. Låt oss göra vårt jobb!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons