Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås skall vara en grön och en blå stad

Annons

Västerås är en grön och en blå stad, detta står att läsa i Grönstrukturplanen för Västerås tätort daterad september 2004. Med Västeråsalliansens tillträde till makten förutsätter vi att detta även i framtiden kommer att vara en sanning. Socialdemokraterna har under sin regeringstid verkat i motsatt riktning.

Bevis på detta är bland annat byggnationsplanerna kring gamla vattentornet på Djäkneberget, Vetterslund och nu senast även fotbollsplanerna på Hamre, allt i ivern att förtäta staden. Vidare har byggnadsnämnden under perioden givit klartecken att upprätta en detaljplan för två flerfamiljshus på den gröna ytan belägen på Skallberget mellan Vattentornet och Gryta, även kallad Vildmarken (del av Västerås 4:91). Ett förslag som moderaterna, folkpartiet och miljöpartiet reserverade sig emot.

Vildmarken utgör en av de gröna länkar som bland annat bildar ett rekreationsstråk mellan Gryta och centrum, en stund av lugn och ro mellan hem och arbete för många. I villaområdet har nya generationer med barn flyttat in, barn som i dag flitigt använder grönområdet till bland annat bollspel. I dag är 20 procent av alla Sveriges barn överviktiga, det är i dag än viktigare att möjliggöra tillfällen för spontan lek och idrott.

Skallbergsskolan och förskolor i området använder också Vildmarken som en del av den pedagogiska verksamheten. Vildmarken är även uppskattad och flitigt använd av vuxna i och omkring området (oavsett om man bor i villa eller lägenhet). Vildmarken är en mötesplats, där skogskänsla och rofylldhet, lek- och idrottsvänlighet, vila på parkbänkarna och där social gemenskap skapas.

Att vi alla mår bra av att vistas i naturen är ingen nyhet. Det gör det ännu svårare att förstå hur en bebyggelse av flerfamiljshus på grönområdet kan motiveras. Den Grönstrukturplan som upprättas trycker på vikten av "att de gröna värdena kan "bevaras, förstärkas och utvecklas". Redan i dag finns ett underskott av både när- och grannskapsparker, samt stadsdelsskog på området.

Nordanbyäng kommer att bebyggas 2007-2009, vilket medför att invånarantalet väsentligt ökar i denna del av staden. Hur skall då Grönstrukturplanen kunna upprätthållas?

Västeras är en grön och en blå stad - och kommer förhoppningsvis också att förbli det.

Ulrika Eliasson

Britt Lindberg

Med Västeråsalliansens tillträde till makten förutsätter vi att grönområden värnas bättre, framhåller Ulrika Eriksson och Britt Lindberg, Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons