Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Nu synar vi renhållningen

Annons

Renhållningsansvaret för hushållssopor är ett kommunalt ansvar. Västerås tidigare socialdemokratiska majoritet har dessutom valt att samla in soporna i kommunal regi, trots att det alltid har varit fritt att lägga ut insamlingen på privata aktörer. Regeringsrätten har dessutom nyligen slagit fast att kommunerna också måste upphandla sin avfallshantering. Tomelilla och Simrishamn dömdes av Kammarrätten i Göteborg för att de inte upphandlat sin avfallshantering och överklagade domen. Regeringsrätten avslog överklagan, vilket innebär att alla kommuner som inte offentligt upphandlar sin avfallshantering bryter mot lagen.

Insamlingsverksamheten, har mycket på grund av att den drivits i kommunal regi, inte haft samma drivkraft att hitta optimala lösningar eftersom man bara kunnat höja taxorna när kostnaderna ökat. Detta utan att västeråsarna kunnat protestera.

Tekniska produktionsstyrelsen har sedan den 1 april 2007 haft ansvaret på uppdrag av tekniska nämnden att hantera insamlingsverksamheten. Varefter den nya majoriteten satt sig in i verksamheten har det blivit helt uppenbart att insamlingsverksamheten bedrivits oekonomiskt. Både bemanningen och antalet fordon har varit alldeles för stor.

Detta blev tydligt för den nya majoriteten när en översyn visade att det i princip fanns lika många sopbilar i reserv, som antal sopbilar som behövdes för att samla in sopor. Bara merkostnaden för reservbilarna har varit betydligt mer än en miljon kronor per år. Dessutom finns det en ny sopbil som går på biogas som inte kan användas som det var tänkt. Den kostar cirka 200 000 kronor per år i avskrivningar, en kostnad som kommer att belasta Västerås hushåll ett antal år framöver.

Västerås alla enskilda hushåll har dess-utom kraftigt subventionerat rengöring av sopkärl som främst stora fastighetsägare har haft behov av. De bruna tunnorna har transporterats nästan gratis mellan fastigheterna och rengöringsstationen.

Alla de kostnadsbesparingar som nu görs inom renhållningen kommer att leda till att kostnadsnivån för insamlingen kommer att sänkas med cirka 20 procent. Vi inom alliansen har tillsammans med förvaltningen tydligt visat att det går att inom den kommunala verksamheten genomföra förändringar och kostnadsbesparingar bara det finns en vilja och ett fokus på att förändra och förbättra. Vi nöjer oss naturligtvis inte med att bara se över renhållningen. Förvaltningen inom det tekniska området arbetar med flera förslag som kommer att vara till gagn för västeråsarnas plånböcker.

För att ytterligare testa kommunens kostnadsnivå för renhållning och andra tekniska tjänster kommer dessutom delar av den tekniska verksamheten att konkurrensut- sättas genom upphandlingar som styrs av tekniska nämnden. Kommunens verksamhet får då sitt elddop när den testas mot privata aktörer. Även om vi inom tekniska produktionsstyrelsen gör vårt bästa finns det i systemet kostnadsnivåer som vi inte rår över genom träffade avtal.

Alliansen har tydliggjort möjliga be- sparingar inom renhållningen. Vi kommer att systematiskt fortsätta att gå igenom alla delar av vårt ansvarsområde. Kommunal verksamhet måste drivas professionellt av politiker som vill ta sitt ansvar och inte bara låta saker rinna på. Vi arbetar målmedvetet för att eliminera system som övertaxerar Västerås invånare.

Tomas Salzmann (m)

ordförande

Helen Lind (c)

vice ordförande

Mats Wannerfjord (fp)

Reidor Ljung (kd)

tekniska produktionsstyrelsen i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons