Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Våra ungdomar har rätt till bra utbildning

I dagarna har många ungdomar i Västerås fattat ett av sina första riktigt svåra beslut i livet.

Annons

Vilket gymnasium ska jag välja? Men valet är även viktigt för alla oss andra i kommunen.

Det handlar om att våra ungdomar rustar sig rätt för det behov som finns på arbetsmarknaden. Ska vårt samhälle utvecklas och bli bättre att leva i så måste det finnas ungdomar som tar över efter den generation som går i pension.

Vi i alliansen känner oss bekymrade över om det verkligen är så att våra ungdomar får bästa underlag till de beslut de ska fatta.

Många gånger har vi pekat på studie- och yrkesvägledarnas betydelse och nyckelroll för att våra ungdomar hamnar på för dem passande utbildningar. Och att de dessutom väljer utbildningar som leder till jobb.

Studie- och yrkesvägledarna måste få tillgång till utbildning och information för att ständigt vara uppdaterade på arbetsmarknadens behov. Det är också viktigt att vägledarna får möjlighet att informera ungdomarna i så god tid före valet till gymnasiet, att eleverna har en chans att rätta till de betyg som behövs för att få tillträde till önskad utbildning.

Vi i alliansen är för det fria valet. Men det förutsätter att man har det rätta underlaget inför valet och adekvat information för att valet ska bli så bra som möjligt.

I Västerås kan ungdomarna välja mellan närmare 30 olika gymnasier varav mindre än hälften är kommunala. Det finns vida många fler platser än vad det finns elever som ska börja gymnasiet till hösten. För de olika gymnasierna har därför marknadsföringen varit viktig. Öppna hus på de olika skolenheterna har gett de unga möjlighet att bilda sig en uppfattning om miljö, atmosfär och läge.

De tre gymnasieåren ska ge kunskap för att möta vuxenlivet, antingen i ett arbete eller studier. Därför är det av största vikt att få fakta om hur väl de olika gymnasierna lyckas med sitt huvuduppdrag, att ge till alla en berikande kunskap.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden fick ta del av en sammanställning av resultaten i gymnasiet 2011. Det skedde vid ett möte dagen före sista ansökningsdagen till höstens intagningar till gymnasiet 2012.

Denna typ av underlag är viktigt för att eleverna ska kunna välja rätt. Det fria valet förutsätter en öppen information.

Ungdomstiden är för kort för att den ska slösas bort på fel val. Våra ungdomar har rätt till bra utbildning!

Ragnhild Källberg (FP)

Viktoria Högström Unell (M)

Mohammed Rashid (M)

Lars Lindén (KD)

Marie Pernhall (M)

Lars-Gösta Nauclér (M)

Bengt Wallén (FP)

Per Rostad (C)

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons