Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Vi antar klimatutmaning

Västerås stad har antagit klimatutmaningen. Under 2009 skrev staden under EU:s borgmästaravtal vilket innebär att staden har förbundit sig att minska utsläppen av koldioxid med minst 20 procent till 2020.

Annons

Västerås har dock ännu högre ambitioner och ett exempel på det är målet med ett fossilfritt Västmanland 2015. Då räcker det inte att enbart staden ser över sina verksamheter för att minska utsläppen utan hela Västerås måste vara delaktig.

2008 startade Västerås klimatutmaning. Det är initierat från staden men ledamöterna i styrelsen kommer från företag och organisationer i Västerås. Detta är ett sätt att vara fler som arbetar för att möta utmaningen att minska fossila utsläpp i Västerås kommun. Till exempel har elbilar köpts in av ABB, Västerås stad och Mälarenergi.

Glädjande kan vi konstatera att allt fler företag och västeråsare genomför energibesparande åtgärder. Västerås stad har också under senaste tiden satsat på olika energiåtgärder, till exempel energijägarna i årskurs 5, där elever lär sig om energi och miljö, samt Västeråsalliansens mål att det ska finnas 100 procent miljöbilar 2011 i stadens personbilsflotta.

Andra exempel är installeringen av solcellsdriven belysning som regleras med rörelsedetektor, satsning på energi- och transportrådgivning och ökat bussresande samt investeringarna för energiåtgärder.

Lågenergi- och passivhus har blivit succé och det som byggs i Västerås i dag är mycket energisnåla byggnader. Individuella mätningar av el och värmekonsumtion förändrar vårt beteende till att minska förbrukningen. Det är redan infört för Mimers hyresgäster och nästa steg är att också införa det i alla stadens egna fastigheter.

I Västerås produceras biogas, en energikälla som är närproducerad och förnyelsebar. Vi har under 2009 invigt en ny biogasmack på Bäckby. Det är glädjande att det är så många västeråsare som i dag köper biogasbilar och att snart kommer alla Västmanlands Lokaltrafiks bussar att gå på biogas. Västeråsalliansens förslag på ytterligare stimulans av biogasbilar är överklagat och har ännu inte kunnat genomföras.

Från och med den 1 juli 2009 klimatkompenseras stadens flygresor. Den extra resursen går till ett kommunalt klimatkonto. En viktig åtgärd är att minska utsläppen från våra transporter. En ny kombiterminal, initiativ och medfinansiering från Västerås stad av en sluss i Södertälje och av Citybanan är sådana exempel på prioritering av miljövänliga transporter. Stadens anställda undervisas i ecodriving är ett annat bra exempel.

Ytterligare en viktig åtgärd är Ät smart konceptet det vill säga att mat planeras utifrån årstider och tillgänglighet på lokalproducerade livsmedel. De nya skolrestaurangerna är en satsning på elever och miljön, där maten tillagas på skolan.

Vi i Västeråsalliansen tror på modern teknik och att det finns en stor potential att använda och utnyttja den. Återvinning och återanvändning fungerar utmärkt i Västerås.

Nästa steg är att utveckla energiåtervinning av vårt avfall. Vi vill att den nya pannan vid kraftvärmeverket också ska kunna vara flexibel så att den fungerar för olika förnyelsebara bränslen så att fossila bränslen fasas ut.

Elisabeth Unell (M)

Roger Haddad (FP)

Elisabet Fridén (KD)

Lars Kallsäby (C)

Andreas Porswald (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons