Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Vi tar jobbfrågan på allvar

Annons

En av de absolut viktigaste frågorna är att ungdomar inte skall fastna i ett utanförskap som arbetslöshet innebär. Därför har vi förutom alla de åtgärder som redan pågår och planerar en riktad satsning för att minska arbetslösheten bland ungdomar.

I budget 2010 har vi beslutat att införa något som vi kallar för rekryteringsjobb. Rekryteringsjobb riktar sig till ungdomar i åldern 18 till 24 år och skall vara inom de områden som vi vet att vi i framtiden behöver rekrytera. Vi vet att det kommer att bli fler personer som blir äldre och då måste fler i framtiden arbeta inom äldreomsorgen.

Rekryteringsjobb är ett sätt att både klara framtidens rekrytering och att ungdomar skall få sitt första arbete och arbetslivserfarenhet. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden kommer att införa ungdomsjobb som handlar om ungdomar som kanske inte har färdigt gymnasium men som behöver komma igång och arbeta.

Allt kan inte göras inom offentlig sektor utan för att möta lågkonjunkturen och stödja ungdomar behöver alla hjälpa till. Vi är därför särskilt glada över initiativet YOU (Yrkesorientering för unga) som har tagits av föreningen Jobba i Västerås och som är ett samarbete med företag i Västerås.

Västerås stad stödjer initiativet. Det är ett nytt sätt att samarbeta med alla intressenter. Här har också Mälardalens högskola en viktig roll.

Bland det första vi gjorde när vi tog över i stadshuset var att införa Jobbcentrum som har haft goda resultat när det gäller att slussa arbetslösa försörjningsstödstagare till arbete.

Investeringar är ett sätt att skapa både jobb och bestående värden. I Västerås bygger till exempel Mimer nya hyresrätter och renoverar befintliga lägenheter. Beslut har fattats om nytt konst- och länsmuseum, en byggnation som pågår. Gåcity-projektet är en annan investering som är på gång.

Vi i Västeråsalliansen tar frågan om att möta arbetslösheten och minska utanförskapet på allvar och kommer att fortsätta att utveckla olika samarbeten och ta emot alla goda idéer och förslag som kan minska arbetslösheten i lågkonjunkturen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons