Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsare: Bygg klart Färjkajen – nu!

Annons

Av VLT:s rapportering framgår att renoveringen av Färjkajen enligt planerna skulle ha varit klar under april. Det blev den inte. Många oroas av att kraftiga förseningar kommer att störa både båttrafik, restauranger och kaféer, besökare, flanörer och omkringboende hela sommaren, kanske helt i onödan. Restaurang Pråmen kan inte öppna alls i sommar i Mälarstaden Västerås.

Som erfaren upphandlare, och även leverantör under en tid, är jag van vid att man alltid löser förseningar med mycket och hårt arbete i slutfasen. Vi är många som förvånas över att arbetsplatsen vid Färjkajen upplevs som helt tom på kvällar och helger och att arbetena förefaller gå mycket sakta. Inte många arbetare syns till på dagtid heller.

Jag tror att många med mig vill få en del saklig information.

Västerås stad är upphandlare. Hur har upphandlingen formulerats? Det verkar inte finnas något slutdatum som leverantören behöver ta hänsyn till eftersom man inte arbetar mer intensivt nu när vintern är över. Gör staden många upphandlingar där det saknas sådana krav med påföljande sanktioner om man inte blir klar i tid?

Såvitt jag förstått gjorde staden själv några akuta åtgärder med ramper med mera i sista stund för att viss båttrafik skulle komma igång. Det blev bra och gick snabbt. Vi som tittade på, såg ett helt lag kommunala arbetare som utförde uppgifterna medan den verkliga leverantören Svevias personal tittade på, till synes utan arbetsuppgifter. Är det Svevia eller vi skattebetalare som får notan för dubbelarbetet så här i dessa stadens spartider?

Svevia, före detta Vägverket, är leverantör. Vägverket är säkert en mycket erfaren och kvalificerad leverantör. Om staden inte preciserat något slutdatum för arbetena – med sanktioner – betyder det verkligen, som nu, att Svevia måste utnyttja den uppkomna situationen och medvetet förstöra sommaren på Färjkajen med extremt långsamtgående arbeten? Varför arbetades det inte mer och på kvällar och helger så allt kunde bli klart i tid?

Det vore mycket intressant att få ta del av upphandlingen och avtalet!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons