Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsarna kan vara stolta ägare av Proaros

Västerås skattebetalare är ägare till Proaros.

Annons
Slår tillbaka. Proaros tillbakavisar kritik om äldreboendet Fatburen.

Vi levererar vård och omsorg, samt tjänster inom förebyggande verksamhet och öppenvård till våra kommuninnevånare.

Proaros har runt 3000 anställda och omsätter 1,5 miljarder kronor per år. De flesta av våra uppdrag har vi fått i konkurrens med privatägda utförare, där vi framgångsrikt lämnat in svar på anbudsförfrågningar med beskrivningar av våra tjänster och vårt kvalitetssystem.

I ledningen finns erfarenhet både från privatägd och offentligt ägd verksamhet. Vår andel av äldreomsorgen utgörs av drygt 40 procent vad gäller hemtjänst, och runt 80 procent vad gäller drift av våra särskilda boenden och servicehus.

Ser man på Västerås totalt, så har staden en kundnöjdhet som ligger över rikssnitt för hemtjänst, och runt rikssnitt för särskilda boenden. Varje dag levererar våra nästan 3000 medarbetare tjänster till västeråsare med vår vision ”Alltid bästa möjliga möte” för ögonen.

Det gäller alla nivåer i vår verksamhet. En av våra största utmaningar är att attrahera och behålla duktiga medarbetare i vår verksamhet, och att säkra en ekonomi i balans inom ramen för stadens ersättningsmodell.

Västerås stad har Sveriges nästa lägsta kostnad per invånare för äldreomsorg, och till detta förhåller vi oss, liksom stadens alla privata utförare då detta är ett gemensamt ramverk.

Vi i Proaros välkomnar att utsättas för jämförelser med andra utförare då vi är mycket stolta över vår verksamhet. Det innebär att vi i lika stor utsträckning tar in och förbättrar vår verksamhet efter synpunkter från både vår egen verksamhet i form av löpande avvikelserapportering, som övriga utförare i staden.

Bilden beskriven i inlägget av Bengt-Åke Nilsson (FP) den 30 januari av en aktör som inte tar in, eller åtgärdar brister känner vi inte igen. Vad gäller vårt boende Fatburen har vi inlämnat en plan för förbättring av verksamheten baserad på fakta från medicinskt ansvarig sjuksköterska och Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Planen omfattar ett genomgripande arbete med översyn av processer, rutiner, verktyg och arbetsformer med samarbetspartners i vårdkedjan. Där finns också ett utvecklingsarbete där vi förändrar organisation och arbetssätt mot ett mer teambaserat arbete runt våra boende.

Nilsson jämför planen med en kortfattad punktlista från en annan aktör som ej har något gemensamt med en fullständig åtgärdsplan. Han omtalar att vi uteblivit när vi kallats till möte med stadens äldrenämnd, vilket inte heller stämmer. Detta har vi nu rett ut och är överens om.

Med kunskap och erfarenhet från flera aktörer med olika ägarformer lever vi under samma krav vad gäller kvalitet i utförandet och deltar gärna i upphandling. Hur vi står oss i dag, finns bra och tydligt publicerat i faktabaserade kvalitetsjämförelser på IVO´s hemsida. Vi hoppas att västeråsarna tittar på dessa och känner stolthet som ägare.

Replik av Åke Wahlsten (MP) ordförande Proaros

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons