Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västeråsarna och årets val

Annons

Nu har svallvågorna börjat lägga sig bland oss västeråsare efter en spännande och ärlig valspurt. Västeråspartiet fick behålla sitt mandat i kommunfullmäktige. Erik Ödmansson blev vår representant. Oron har spritt sig bland socialdemokraterna. Vi kan känna igen det sedvanliga mönstret - panikstadiet, proteststadiet och syndabockstadiet.

Jag har följt valrörelsen på nära håll och kunnat konstatera ett utmärkt arbete inom Västeråsalliansen. Var rädda om den fina atmosfären! Vi får inte glömma bort att valet är till för väljarna och inte för politikerna.

Därför måste kloka politiker söka en närmare och kontinuerlig dialog med väljarna. Efter ett brev till alliansen som bland annat behandlade kommunfullmäktiges beslutsprocess och nödvändigheten av utökade kontakter med västeråsarna, erhöll jag ett mycket positivt svar.

Den 8 juli i år skrev VLT: ?Många andra som prövat på lokalpolitikens villkor känner säkert igen frustrationen, den är förmodligen blocköverskridande. Men det är inte alldeles enkelt att reformera kommunfullmäktige i den riktning Västeråspartiet förordar.? - En bra beskrivning! Tveklöst krävs kreativa insatser för att möta denna utmaning. Västeråsalliansen har världens chans. Redan för mer än 2 000 år sedan då demokratin föddes kunde atenarna delta i och påverka besluten. År 2 006 i Västerås får västeråsarna känna sig som panelhöns utan yttranderätt. Det är synnerligen anmärkningsvärt att socialdemokraterna avvisade västeråsarnas motionsrätt. Jag har talat med ett antal kommunalpolitiker. Alla synes vara överens om att det behövs förändringar i kommunfullmäktiges beslutsprocess.

Professor Henry Bäck vid Göteborgs universitet har betonat att kommunfullmäktige skall vara det högsta beslutande organet. Om inte, blir fullmäktige en i det närmaste meningslös genomgångssluss. Fullmäktige kan enligt Bäck liknas vid pappersdockor som räcker upp handen när ordförande drar i ett snöre. Flertalet av de politiker jag mött önskade också mer av självstyrelse och mindre av påtvingade statliga, centrala projekt.

Ett ärende som skall beslutas i kommunfullmäktige måste givetvis vara förberett. Hur denna förberedelse skall gå till beror på ärendets art. Enkla ärenden kräver enkel beslutsgång medan tunga ärenden kan kräva en av fullmäktige utsedd beredning före behandling i respektive nämnder. Kommunfullmäktige bör behandla dessa tunga ärenden innan man går till beslut och får därigenom en mer aktiv roll.

Västeråsalliansen bör sätta igång ett projekt som engagerar alla i fullmäktige ingående partier och leder till att västeråsarna får möjligheter att i högre grad påverka politiken.

Lennart Jansson

Ordförande Västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons