Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenkraften ska inte stöttas med elcertifikat

Annons

Centerpartisterna Jörgen Johansson och Eskil Erlandsson förklarar i en replik till Helena Andersson i VLT den 6 april att centerpartiet har en energiuppgörelse med socialdemokraterna och vänsterpartiet om att småskalig vattenkraft ska omfattas av certifikatsystemet.

Den uppgörelsen har socialdemokraterna frångått och regeringen vill nu i en proposition ta bort certifikaträtten för små kraftverk. Propositionen har därför fått stöd av bland andra Älvräddarna, Svenska Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna.

Det är inte fundamentalism som präglar dessa föreningar och knappast heller socialdemokraterna och miljöpartiet i den här frågan. Andra som är mot certifieringen av småskalig vattenkraft, därför att den bidrar till att skapa incitament till fortsatt exploatering av våra vattendrag, är folkpartiet och Naturvårdsverket. Som centerpolitiker känns det besvärande att inte centerpartiets ledning hittills tagit till sig den breda miljöopinionens krav på att fasa ut elcertifikaten för den småskaliga vattenkraften.

Vi är många centerpartister som tillhör den opinionen. Eftersom centerpartiet verkar ha manövrerats ut från energiuppgörelsen med socialdemokraterna står mitt hopp till att man i Allians för Sverige kan komma överens om att skriva en gemensam och vassare motion om att avveckla elcertifikaten för all vattenkraft.

Mycket av vår välfärd har tillförts genom el producerad med vattenkraft. Självfallet ska nu väl fungerande kraftstationer med eller utan effektiviseringar få fortsätta att leverera elektricitet. Men de strömmande vatten som vi har kvar, stora som små, måste få förbli fria för att kunna ge en annan typ av välfärd, nämligen naturupplevelsen.

Epoken för vattenkraftsutbyggnad är slut.

Per Wernberg

Kommunfullmäktig (c) i Hallstahammar och styrelseledamot i Älvräddarnas samorganisation

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons