Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verksamheten måste anpassas till verkligheten

Under onsdagens sammanträde med Förskolenämnden togs flera viktiga beslut.

Annons

Dessa beslut ska leda till att säkra den pedagogiska kvalitén och behålla barngruppernas storlek, trots det ekonomiska läget. Västeråsalliansen prioriterar att vidmakthålla förskolesatsningen.

Bakgrunden till de beslut som tagits är nya nationella regler och ett behov att anpassa verksamheten till dagens försämrade ekonomiska läge i Västerås stad.

Alliansen i förskolenämnden vill genom denna artikel förklara en del punkter vilka presenterades i VLT:

1. Från och med hösten 2010 har alla barn i åldrarna 3-5 år rätt att vistas inom förskolan tre timmar per dag utan avgift. Detta är den så kallade allmänna förskolan som från hösten 2010 även innefattar våra 3-åringar.

2. Rätten till barnomsorg för barn till föräldralediga och arbetssökande blir 15 timmar per vecka. Dessa timmar ska i dialog mellan föräldrar och verksamhet förläggas på så vis att barnens bästa kommer i första rum. Det finns således en valfrihet att ta ut dessa 15 timmar på olika sätt. Det ska även tilläggas att föräldralediga självklart ska kunna arbeta eller studera under sin föräldraledighet om de önskar och då ha rätt till ytterligare barnomsorg.

3. På många av stadens enskilda förskolor tar familjerna med sig barnens blöjor och

Alliansen har beslutat att den kommunala verksamheten inte heller ska stå för barnets blöjor, utan dessa tas med hemifrån. I och med detta sparar staden 2,5 miljoner kronor.

4. Att barn till föräldralediga och arbetssökande inte ska få lunch i förskolan gäller endast om detta barn går där i tre timmar per dag. Går däremot barnet i förskola tre dagar à fem timmar utgår självklart lunch. På detta sparar vår stad cirka 2,2 miljoner kronor.

5. Västeråsalliansen anser av ideologiska skäl att det man betalar för kan man både ställa krav på och lättare uppskatta. Att betala för sin förskoleplats inger känslan att ”jag betalar för en tjänst och jag kan ställa krav på den här tjänsten.” Av denna anledning har Alliansen beslutat att ta bort den reduktion av barnomsorgsavgift för hushåll med inkomster under 16 000 kronor per månad. Detta betyder att avgiften tas ut från första kronan.

De besparingar vår stad gör på dessa beslut går direkt tillbaka till barnen genom att förskolesatsningen fortfarande har prioritet ett! Att oppositionen anser att vi försämrar för barnen genom att genomföra ”besparingar på 20 miljoner kronor som tas från barnen”, vilket Anna Wallén (S) så övermodigt hävdade i onsdagens P4-sändning, är ren lögn och okunnigt famlande i mörker. De personer som berörs av dessa beslut är välkomna

att kontakta oss politiker, eller tjänstemännen i de pedagogiska nämndernas stab,

för att få korrekt information.

Trots ett ansträngt ekonomiskt läge satsar Västeråsalliansen på barnen genom att hind-ra svällande barngrupper och satsa på förskolan. Det vore klädsamt om Socialdemokraterna inte bara sköt vilt omkring sig med skott laddade med falsk propaganda. I stället bör de förklara hur de vill rädda förskolesatsningen i en tid som denna!

Solveig Nygren (KD)

Marie Pernhall (M)

Hanna Paavola Önnebro (FP)

Monica Nordgren (MP)

Västeråsalliansen i förskolenämnden

Christina Alman (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons