Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver inte kärnkraften

För tre år sedan drabbades Fukushima av en jordbävning, en tsunami och en kärnkraftskatastrof – den senare hade kunnat undvikas. Den fulla skadan av kärnkraftsolyckan är fortfarande inte känd.

Annons

De förhöjda nivåerna av radioaktivitet kommer påverka människor och omgivningen i många årtionden framöver.

I Japan sas att en olycka aldrig kunde ske där. Samma sägs i alla länder som har kärnkraft. Men olyckor händer. Det enda som är säkert med kärnkraften är att den inte behövs.

De svenska tio reaktorerna är gamla och ju längre de körs desto större blir säkerhetsrisken. I år passerar fyra av reaktorerna 40 år, vilket är den ålder de är byggda för.

De svenska kärnkraftverken har också fått kraftig kritik för bristande säkerhet. Forsmark var 2006 nära en stor kärnkraftsolycka när elförsörjningen slogs ut. I maj 2011 brann en dammsugare i Ringhals.

Fredliga miljöaktivister har flera gånger kunnat ta sig in till kärnkraftverken för att visa att det inte finns något skydd om det skulle komma terrorister.

Hur många gånger behöver säkerheten brista innan regeringen drar slutsatsen att kärnkraften inte har någon roll i ett säkert energisystem?

Miljöpartiet vill låta de äldsta och farligaste reaktorerna gå i pension. De fyra äldsta levererar mindre el än Sverige exporterade förra året. Det innebär att vi kan påbörja en stängning av dem utan att det påverkar elförsörjningen.

Sverige har unika möjligheter med förnybar energi som sol, vind, vatten och skog.

I takt med att kärnkraftverken faller för åldersstrecket vill vi ersätta dem med förnybar energi och energieffektivisering. Vårt mål är att Sverige 2030 har ett hundra procent förnybart elsystem. Globalt är det sol och vind som växer snabbast.

Sverige står nu inför ett vägskäl – bygga ny dyr kärnkraft eller satsa på förnybar energi och energieffektivisering. Miljöpartiets svar är tydligt – låt oss ta klimatansvar och välja 100 procent förnybar energi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons