Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver kärnkraften

Tyskland är inget föredöme om energi

Annons

Återigen dyker det upp en debattartikel från Miljöpartiet där de hävdar att Sverige inte behöver kärnkraft. I tidigare debattartiklar har de hävdat att Sverige ska följa Tysklands omställning i denna fråga. Vad har då hänt i Tyskland sedan de började stänga sin kärnkraft.

För den tyske elkonsumenten har elkostnaden blivit tre gånger så dyr som i Sverige. Vi betalar ungefär 80 öre/kWh och i Tyskland är kostnaden ungefär 2.50:-/kWh. Det har alltså blivit en kraftig prisökning för elen jämfört med Sverige och då ska vi komma ihåg att Tyskland fortfarande har åtta kärnkraftverk i gång.

Vad har då hänt med miljön? En klar försämring av miljön kan konstateras sedan Tyskland började sin omställning och anledningen till detta är det är mer kolkraftverk i gång i Tyskland än tidigare.

Användningen av gas har också ökat och det är inte miljövänligt även om det är miljövänligare än kol. Det finns även ett annat stort problem med gasen, den importerar Tyskland från Ryssland och vem vill vara beroende Putin och Ryssland?

Var är då miljövinsten kan man undra om Miljöpartiet (som man säger) tänker på miljön. Utsläpp från gas och kolkraftverk vet inga nationsgränser, därför blir även miljön sämre i Sverige.

Vi har byggt ut den förnyelsebara elen kraftigt under senare år och det är bra, men att bortse från kärnkraftens betydelse i Sverige är feltänk. Sverige exporterar el under perioder då vi inte har behov av så mycket el, men under kalla perioder och industrin i full fart exporterar vi ingen el. När vi exporterar el så är det ren el och det är väl bättre för miljön än el från gas och kolkraftverk.

Det är en utopi att Sverige har ett hundra procent förnybart elsystem 2030. Vi måste ta ansvar för vår miljö och vårt land som en industrination och då går det inte att tro att sol, vind och vatten är svaret på denna utmaning..

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons