Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi gör redan medicinska revisioner

Annons

Detta är mitt svar till doktorer Orve och Sellin som i VLT den 13 oktober kommenterar en tidigare intervju med mig om rehabilitering:

1. Jag har läst rapporten i sin helhet.

2. Tro inte allt som står i tidningen! Journalister skriver inte allt från en intervju.

3. Jag brukar inte kränka människor i min omgivning. Men den som har dåligt samvete och långa ömma tår kan kanske uppleva det så.

4. Jag har en gedigen vårdutbildning och förstår mycket väl sambandet mellan medicinsk bedömning, patientens önskemål och en ekonomisk verklighet. Jag förstår också att ett stort antal sjukgymnastikbesök inte är detsamma som hög kvalité.

5. Just nu finns bara mindre listningsutrymme på enstaka familjeläkarmottagningar. Men när Carema snart går ut med erbjudande om listning på namngivna läkare kan vi förvänta oss en större rörlighet i alla riktningar.

6. Patienter vittnar till oss politiker eller till patientnämnden om hur en del doktorer motiverar bristen på rehabilitering med att pengarna är slut. Landstinget har inte öronmärkt några pengar till rehabilitering. Jag menar att patienten ska ha en medicinsk motivering varför de exempelvis får bara två behandlingar eller ingen rehabilitering alls.

7. Jag känner till kravspecifikationerna eftersom jag varit med under utarbetandet och tagit besluten. Där står att "patienten skall efter medicinsk bedömning ? få tillgång till samlade insatser från olika kompetensområden." "? kompetenser i teamet genom anställning eller avtal." Det betyder att familjeläkaren kan utnyttja antingen egenanställd kompetens eller remittera till någon av de ungefär 90 privata sjukgymnaster/naprapater/kiropraktorer och beteendevetare som landstinget har avtal med.

8. Vi gör medicinska revisioner. Det borde inte vara obekant för doktorerna Orve och Sellin. Vi kommer naturligtvis att fortsätta med det, eftersom det är vårt sätt att följa upp de politiska målen och verksamheternas kvalité. Vi tar också del av statistik över behandlingsresultat hos de privata vårdgivarna vi har avtal med.

9. Den senaste upphandlingen och avtalsskrivningen skedde på det gamla programmet men med nya kravspecifikationer. Avtalsperioden är också kortare än normalt. På så vis är det hela ett provisorium i väntan på att närsjukvården etableras och hittar sina former. Familjeläkarprogrammet ska sedan moderniseras därefter.

10. Företagshälsovården och landstinget har olika uppdrag, och styrs av olika lagar. Landstinget har lagt ut alla sina rehabiliteringspengar till familjeläkarna. Därför kan vi inte betala för sjukgymnastik två gånger. Förhandlingar pågår för att hitta en lösning hur det ska se ut i framtiden.

Monika Wilander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons