Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har för många rovdjur

Helena Leander (MP) undrar den 18 december hur regeringen kommit fram till intervallet för gynnsam bevarandestatus för varg som i propositionen ”En hållbar rovdjurspolitik” och som riksdagen antog.

Annons

Alla utredningar som regeringen tagit hänsyn till finns tydligt redovisade i propositionen. Där finns även remissinstansernas synpunkter.

Regeringens bedömning bygger på Skandulvs analys av minsta livskraftiga population för vargen som redovisades av Naturvårdsverket. I den anges 100 som den lägsta gränsen.

Enligt EU-kommissionens art- och habitatdirektiv är den minsta livskraftiga populationen alltid lägre än referensvärdet för artens populationsstorlek. Därför har regeringen valt att besluta om ett intervall för gynnsam bevarandestatus 170-270 vargar.

Vi har en av världens bäst inventerade rovdjurs- och vargstammar. Idag finns runt 350 vargar i Sverige, inklusive gränsreviren. Sedan 2007 har inavelskoefficienten minskat med 20 procent medan den genetiska variationen har ökat med 50 procent. Prognosen för fortsatt förbättring är god. Rovdjursutredningens förslag om ett referensvärde på 450 vargar tar inte hänsyn till minskad inavelsgrad eller ökande population.

Mellersta Sverige har ett av de högsta rovdjurstrycken i världen. Då är det inte rimligt att sätta gränsen så högt när det inte behövs för en livskraftig population. Lantbruket och näringslivet i regionen drabbas hårt av rovdjuren.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons