Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har rätt till bra utbildning!

Annons

Hur kan det komma sig att vi har obligatorisk sexualundervisning i skolan, men att det inte är obligatoriskt för blivande lärare att läsa sexualkunskap på lärarutbildningen?

I Sverige har vi haft obligatorisk sex- och samlevnadsundervisning i femtio år i år. Det ska vi vara stolta över. Detta inslag i undervisningen är oerhört viktigt för våra ungdomar då de får möjlighet att ta upp frågor om kroppen och reproduktion men också om självkänsla, kärlek och relationer samt om problemet med kommersialisering av sexualiteten och sexuellt våld.

Utbildningen inom varje skolform ska vara likvärdig, oavsett var i landet den anordnas, men när det gäller sex- och samlevnadsundervisningen sker den i dag på många ställen högst godtyckligt. Hur många minns inte lektionerna som pinsamma och tråkiga med rodnande lärare som berättade om könsorganen?

I dag är det bara 6 procent av alla lärare som har tagit en kurs i sex- och samlevnad visar en ny undersökning från RFSU. Så får det inte vara. Ingen som blir undervisad i detta ämne ska behöva känna sig otrygg på grund av att pedagogen inte klarar av att undervisa i ämnet.

Sexualiteten är viktig för unga människor. Unga människor har rätt att få kunskap i hur man skyddar sig mot sjukdomar, förhindrar oönskade graviditeter och får mer ansvarsfulla sexuella relationer. Jag uppmanar där- för Leif Pagrotsky att genast införa obligatorisk sex- och samlevnadsundervisning på lärar-utbildningarna!

Isabelle Sannestedt

ordförande för SSU i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons