Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi satsar mycket på teknik och IT

Annons

Jag skriver angående debattinlägget "Teknik i skolan lågprioriterat i teknikstaden Västerås" av Karin Assarsson Oom den 2 juni 2006.

Jag instämmer med Karin i vissa moment. Men att tekniken är lågprioriterad på Nybyggeskolan håller jag inte alls med om. Jag ska försöka förklara vissa oklarheter.

De elever som hävdade att de inte har fått bra undervisning i teknik har jag full förståelse för. Det var de elever som kom till tals i VLT onsdagen den 24 maj 2006. Jag håller med dem om att de inte får den teknikundervisning som de förväntar sig att få i grundskola på grund av lärarbyte.

Skolans skyldighet är att ge alla elever en bra undervisning i alla ämnen och teknik i synnerhet. Alla skolor råkar ut för problem när det blir många lärarbyten i ett ämne. Alla har säkerligen råkat ut för det någon gång i sin utbildning. Det här är inte ett isolerat problem på Nybyggeskolan utan förekommer överallt. Att utifrån det dra slutsatsen att teknikundervisningen är dålig över lag är ett dumt och naivt antagande. De elever som råkat ut för lärarbyten i teknikämnet har visserligen drabbats, men de representerar endast en liten del av alla elever som får teknikundervisning.

Nedan vill jag kortfattat beskriva hur vi bedriver teknikundervisning i vår skola.

År 7 jobbar vi med grunder i konstruktion, ritteknik, bygga hus och broar med mera, detta då eleverna inte har så mycket med sig från mellanstadiet och inte kan så mycket fysik. Vi integrerar både teori och praktik.

År 8 jobbar vi med elektricitet och elsäkerhet. Då har eleverna läst fysik i ett år (då får de lite mer kött på benen).

År 9 jobbar vi med elektronik.

Sedan har vi elevens val i teknik också. Dit söker man sig när man är mer intresserad av teknik. Vi jobbar med uppgifter som eleverna föreslår. Där ges det utrymme för deras kreativitet. Vi har många elever som går vidare till teknikbaserade utbildningar på Wenströmska och ABB Industrigymnasiet. Vi har byggt om vår skola och NO-salarna är anpassade för NO- och teknikundervisning.

Det var allmänt om vad vi sysslar med inom teknikutbildningen på Nybyggeskolan. Vi satsar mycket på teknik och IT i vår skola.

Jag vill uppmana Karin och andra tekniklärare att besöka vår skola. Det skulle vara roligt att träffa er diskutera och utbyta erfarenheter. Om ni har några synpunkter på vårt upplägg är ni mer än välkomna att dela med er av dessa.

Thamir Zubair

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons