Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi skall lyssna på företagen

Annons

De allra flesta av oss har mål, drömmar och visioner om framtiden. Som socialdemokrat tror jag på människans vilja att växa och utvecklas, men också på att vi känner ansvar för och tar hänsyn till varandra.

Jag vill att människor ska kunna känna sig trygga i vardagen. Trygga människor vågar satsa mer på sina drömmar och visioner. Trygga människor törs prova något nytt och vågar ta initiativ. Därför är trygghet och välfärd en viktig förutsättning för att öka tillväxten i framtiden.

Och vi i Sverige behöver tillväxt. Vi står inför tuffa utmaningar åren framöver, exempelvis genom att allt fler blir allt äldre. Tillväxt ger alla mer pengar i den egna plånboken samtidigt som skolan, vården och omsorgen kan förbättras.

Socialdemokratin har alltid ansett att tillväxt behövs för att förverkliga ett rättvist samhälle. Nolltillväxten under de borgerliga åren i början av 1990-talet fick förödande konsekvenser

Sedan 1994 har vi haft en högre tillväxt än snittet i EU, OECD och USA om man jämför BNP per capita. Trots det går det inte att slå sig till ro. I grunden handlar tillväxt om att ta tillvara alla människors kreativitet, nyfikenhet och företagsamhet.

När Företagarna hade regionstämma i Västerås för några veckor sedan reflekterade jag över dessa frågor i samband med ett anförande av Salvatore Grimaldi, ordförande för Företagarna.

Där fokuserade Grimaldi på entreprenören. Han talade mera om mod, ordning samt kundfokusering än om hinder och svårigheter. Detta handlar om synen på företagandet och om företagandets villkor.

Redan i dag ligger Sverige bland de allra främsta länderna när det gäller konkurrenskraft och innovationskraft. Men vi kan bli ännu bättre. En av de allra viktigaste åtgärderna som politiken kan bidra med är att ha ordning i samhällsekonomin.

Det handlar bland annat om låga räntor och om en låg inflation. Då kan det bli lönsamma investeringar för framtiden, och då kan det bli mer än inflationsluft kvar i plånboken. Ligger räntan på 500 procent blir det inga investeringar.

Mycket av företagandets villkor bestäms på det nationella planet. Men det finns också en hel som vi kan göra lokalt. God utbildning, vård och omsorg, ett rikt kulturliv och fungerande kommunikationer är viktiga för företagen. Västerås har även landets tredje lägsta taxor och avgifter för värme, vatten och renhållning.

Vi behöver fler jobb i Västerås, inte minst därför att arbetslösheten är oroande hög. Därför är det viktigt för oss att Västerås stad månar om ett bra lokalt klimat för företagandet.

Mitt mål är att det ska vara enkelt, stimulerande, roligt och lönsamt att vara företagare i Västerås. Därför vill vi aktivt hålla goda kontakter med, lyssna till och hjälpa "våra" företag.

De senaste decennierna har synen på företagande förändrats successivt till att bli mer positiv. Den senaste veckan har det dock avslöjats att några företagare i Västerås är misstänkta för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Många har tyvärr lätt att dra alla företagare över samma kam, att alla är fifflare därför att några beter sig illa. Jag vet också flera företagare som själva mår dåligt av det som hänt utan att de på något sätt själva är berörda.

Men alla företagare är inte fifflare bara för att någon är det, lika lite som att alla politiker är fifflare därför att någon är det. För min del uppfattar jag att de flesta företagare, precis som de flesta politiker, är hederliga och att de vill följa spelreglerna.

Den stora majoriteten av alla företag är både välsedda och seriösa. Det är också detta vi måste ta fasta på för framtiden. Ska vi kunna utveckla Västerås, vår ekonomi och välfärd, måste företag och samhälle ha ett bra och förtroendefullt samarbete.

När jag lyssnade till Salvatore Grimaldi såg jag hans anförande som en invit från Företagarna att samverka mera för både spets och bredd i vårt lokala näringsliv. Gärna med flera aktörer och utan heliga kor.

Från stadens sida är vi positiva. Morgondagen är en ny arena med nya möjligheter!

Ulla Persson (s), kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons