Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill lyssna till Sverige

Annons

För lite mindre än ett år sedan samlades våra fyra partier i Allians för Sverige. Tillsammans ville vi med detta bygga ett för väljarna tydligt regeringsalternativ inför valet 2006.

Vårt samarbete gavs redan från start en tydlig utgångspunkt. Vi ville förenas i vår gemensamma tro på Sverige och att vårt land har mer att ge.

Genom att ge raka besked om framtiden ville vi ge väljarna ett framtidsinriktat och tryggt alternativ till en trött socialdemokrati som nått vägs ände.

Många människor har sedan dess hört av sig till oss för att vara med i vårt arbete. Av dessa har många aldrig tidigare engagerat sig politiskt, men känner nu att de vill dra sitt strå till stacken för att ge Sverige en politik för framtiden. Flertalet oroar sig för jobben. De ser företag som drar ned eller flyttar utomlands, men inga nya arbetstillfällen följa i omställningens spår. De känner frustration över ett växande utanförskap som stänger ute mer än en miljon människor från arbetsmarknaden.

Samtidigt upplever de hur de tvingas betala allt mer i skatt, men får allt sämre välfärd tillbaka. Sist men inte minst anser de att dagens socialdemokratiska regering helt verkar sakna viljan att ta tag i problemen.

Människor vill med allt detta ge Sverige en regering som inte bara förvaltar problem och bygger sitt maktinnehav på kortsiktig kvartalspolitik. De vill se ett alternativ grundat i värderingar för ett framtida Sverige, som långsiktigt vill någonstans och utifrån idéer formar en politik som kan ta sig an dagens problem samt skapa öppningar för en bättre morgondag.

Vi vill leva upp till deras förväntningar och förhoppningar. Vårt avstamp har vi därför tagit i de värderingar som förenar oss. Vi tror på människan. Tillsammans vill vi ge människor och familjer mer att säga till om. Vi vill att kvinnor och män ska ha samma möjligheter. Vi vill uppmuntra arbete och företagsamhet i hela landet. Vi vill att Sverige ska föra en aktiv utrikespolitik och ta sitt ansvar för miljön. Vi vill återupprätta en välfärd värd namnet, där vården finns då vi behöver den, våra barn ges en skola för kunskap och brottslighet bekämpas.

Nu pågår arbetet med att fördjupa vårt samarbete. Inom ramarna för sex tillsatta arbetsgrupper sker ett intensivt arbete som ska mynna ut i en konkret regeringspolitik för väljarna att ta ställning till. Att arbeta igenom sakpolitiken är en viktig del i vårt arbete. Den har mynnat ut i att vi steg för steg närmar oss varandra i synen på viktiga nyckelfrågor.

Vi har som ett led i detta gett gemensamma besked i bland annat försvarsfrågan, forskningspolitiken, bättre villkor för företagare, om reformer för en bättre sjukvård och nu senast förslag för arbete åt fler genom nystartsjobb.

Under tiden som följer kommer ännu fler besked att lämnas i för Sverige viktiga politiska sakfrågor. Inför valet kommer vi också att presentera vår gemensamma politik i ett förenat valmanifest.

Skillnaden mot vänsterkartellen blir med detta tydlig. Där finns ingen målsättning att möta väljarna som ett gemensamt regeringsalternativ, än mindre att ge några tydliga besked om Sveriges framtida vägval. I stället sys politiken kortsiktigt samman under nattliga uppgörelser. Sverige förtjänar en bättre ledning än så.

Vid sidan av sakpolitiken och ett långsiktigt värderingsbygge handlar regeringsfrågan om ledarskap. Utöver en fortsatt politikfördjupning inleder vi nu därför en annan viktig del för vårt gemensamma arbete inom alliansen.

Vi inleder en resa för möten med människor runt om Sverige, för att i samtal ta tillvara förslag som kan göra vårt land bättre.

Under ett par dagar kommer vi tillsammans att besöka flera orter. I dag besöker vi Västerås. Vi vill nu lyssna till människors bild av Sverige. Det här är en fortsättning på resor vi tidigare gjort var för sig och som kommer att fortgå fram till valdagen 2006. Vi vill med detta öppna för ett nytt politiskt ledarskap. Ett lyssnande ledarskap, som är närvarande i vardagen och bygger ett långsiktigt förtroende hos alla människor i Sverige. Med raka besked och en politik förankrad i verkligheten vill vi göra Sverige bättre.

Fredrik Reinfeldt

Lars Leijonborg

Göran Hägglund

Maud Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons