Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill utveckla världens bästa välfärd

Annons
Jakten på oss företagare som måste gå med vinst för att kunna utveckla verksamheten, för att erbjuda trygghet och långsiktighet åt våra elever, äldre, patienter, brukare och medarbetare är nu över.

Regeringens och vänsterpartiets förslag till vinstbegränsningar – i realiteten ett vinstförbud som skulle slå ut största delen av välfärdsföretagen - har nu fallit i riksdagen. Det finns ingen majoritet för denna fråga och om inget drastiskt händer så verkar det inte finnas majoritet för ett liknande förslag under nästa mandatperiod heller.

Det är bra. Jakten på oss företagare som måste gå med vinst för att kunna utveckla verksamheten, för att erbjuda trygghet och långsiktighet åt våra elever, äldre, patienter, brukare och medarbetare är nu över. Vi, våra medarbetare och alla de medborgare som valt oss istället för ett offentligt alternativ, kan nu äntligen andas ut.

Det finns en rad undersökningar som visar att i privata välfärdsföretag är kvaliteten minst lika hög, oftast högre, att medarbetarna trivs bättre och är mindre sjuka samtidigt som de anser sig har bättre förutsättningar att göra ett bra jobb.  Det har vi företagare länge vetat om. Det finns också en bred opinion som står bakom dagens modell med en mångfald av utförare, valfrihet och rimliga vinstnivåer.

De privata utförarna behövs för att utveckla vår framtida välfärd, för att vara med och skapa attraktiva arbetsplatser som lockar unga och deras initiativförmåga och idérikedom.

Med detta sagt är inte vår välfärdsmodell fulländad – det kommer den aldrig bli. Vi har många utmaningar framför oss, inte minst vad det gäller just rekrytering, hänga med i teknikutvecklingen, att möta en situation med allt fler äldre samtidigt som medborgarnas förväntningar på välfärden hela tiden höjs.

De privata företagen är och kommer att vara viktiga för att utveckla vår framtida välfärd och just därför är det så välkommet att vi nu kan lägga den destruktiva debatten om vinstförbud bakom oss och istället blicka framåt.

De privata företagen är och kommer att vara viktiga för att utveckla vår framtida välfärd.

Nu behövs gemensamma tag för höjd kvalitet, mer samverkan och bättre förståelse för hur verksamheterna kan drivas effektivt. Det finns mycket att lära av både privata och offentliga aktörer. Från näringslivets sida har vi många förslag på vad som borde förändras. Höga krav, lika spelregler för privata och offentliga utförare, kloka ersättningsmodeller och ökad transparens kring kvalitet är några. Förhoppningsvis finns det en bättre grogrund för en mer konstruktiv dialog nu när jakten på de vinstdrivande företagen är över. Vi är beredda och villiga att bidra. Vi vill utveckla världens bästa välfärd!

Bo Sjögren

Specialistmottagningen Västerås

Mathias Peterson, Ulrika Brodin

Framtidens omsorg

Inger van Heesch

Åbågens vårdcentral

Susanne Bennström

Busbolaget

Tony Blomqvist

Personstöd

Kenneth Dalberg

Wirea

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons