Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigare jämföra avgifter än avkastning

Annons

Livbolag och fondförvaltare tar ut miljarder kronor i avgifter från pensionsspararna varje år. Men det är svårt för den enskilde att förstå hur mycket man betalar. Och det är snudd på omöjligt att jämföra priser mellan olika bolag. Bankerna har de senaste åren kommit långt med att tydliggöra avgifterna. Här borde försäkringsbolagen följa efter. För avgifterna är mycket viktiga för hur stor pensionen blir i slutänden. En halv procents skillnad i avgift kan betyda tiotusentals kronor på pensionskontot.

Det svenska pensionssystemet har genomgått en stor omvandling. Ansvaret har till stor del flyttats från staten och arbetsmarknadens parter till spararen. I dag måste man själv fatta fler beslut om vilka fonder hos PPM man vill ha, vilken förvaltningsform man föredrar i tjänstepensionen och om man behöver efterlevandeskydd. Vi måste helt enkelt engagera oss mer än tidigare. Å andra sidan har vi större möjlighet att påverka storleken på den framtida pensionen.

Många fokuserar på avkastningen när de väljer pensionsförvaltare. Den är naturligtvis avgörande för hur mycket pensionskapitalet växer. Problemet är att vi bara vet hur en förvaltare har lyckats historiskt, inget om hur det blir i framtiden. Det finns risker med att fokusera för mycket på historisk avkastning.

Två Rysslandsfonder blev mest valda i vårens PPM-val. Moskvabörsen steg nämligen kraftigt 2003 och under inledningen av 2004. Ungefär när pengarna sattes in på PPM-kontona så nådde Moskvabörsen toppen. Sedan dök kurserna snabbt med 30 procent.

Man ska naturligtvis studera historiska data när man väljer förvaltare. Men än viktigare är att sprida riskerna, att inte lägga alla ägg i samma korg.

Det som man faktiskt kan kontrollera när man väljer förvaltare, men som många bortser från, är avgifternas storlek. Du kan utan vidare förlora 90 000 kronor i pensionskapital om avgiften är en procent i stället för 0,5 procent under 30 år. Vi har räknat med en ganska normal tjänstepension plus 500 kronor i månaden i privat sparande samt att kapitalet växer med i snitt 6 procent per år.

0,5 procent i högre avgift låter litet men det spelar stor roll i pensionskuvertet. I exemplet ovan är pensionskapitalet hela 8 procent lägre efter 30 år om man betalar den högre avgiften. Och skillnaden är pengar som går till förvaltaren i stället för till dig.

Därför är det viktigt att spararna får bättre möjlighet att jämföra bolagens avgiftsmodeller. När det gäller redovisning av avkastning i fonder så är alltid avgifterna borträknade vilket gör att det blir svårt att se vad som är avkastning och vad som är kostnader för förvaltningen. Bolagen borde i stället börja redovisa de olika avgifterna i kronor och ören för att tydliggöra för spararen vad som är vad.

Visserligen redovisas kronor och ören i värdebeskedet, men då är det ju så dags att jämföra avgifterna med konkurrerande bolag. I dag uttrycker ofta bolagen avgifterna enbart som procentsatser. Men vi lever som bekant inte på procent, utan på kronor och ören. Avgifterna borde därför åskådliggöras genom att de uttrycks i kronor per inbetald hundralapp. Gärna också med ett typexempel på insättningar och avkastning som är samma för alla bolag.

När det handlar om traditionell försäkring är det ännu svårare än med fondförsäkring att jämföra avgifterna. Det skulle underlätta om bolagen började redovisa avgiftsuttaget för varje ny sparad krona respektive varje gammal sparad krona i stället för att som i dag som en procentsats.

En omständighet som spararen måste ta hänsyn till är att det i allmänhet saknas ett samband mellan pris och kvalitet när det gäller kapitalförvaltning. En förvaltning med höga avgifter kan mycket väl gå sämre än en med låga avgifter, även om de har samma placeringsinriktning. En tydligare avgiftsmodell skulle därför vara till extra stor nytta när det gäller sparande.

I livsmedelsbutiken har vi haft jämförelsepriser länge. När får vi samma sak för sparprodukter?

ANNA ALLERSTRAND

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons