Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka yrken kräver sämre kunskaper?

Annons

Till vilka jobb ska folkpartiet utbilda våra ungdomar? Vilka yrken finns det som folkpartiet anser kräver sämre kunskaper och kompetens i en framtid med hårdnande global konkurrens?

Frågorna måste ställas efter inlägget av folkpartisterna Roger Haddad och Agneta Berliner (VLT 11 januari). Där pläderar de igen folkpartiets politik att yrkesutbildningen ska förkortas med ett år - en åtgärd som självklart också leder till en sämre yrkesutbildning.

Folkpartiets politik innebär att Sverige ska möta globaliseringen och en ökande konkurrens med att rusta ned yrkesutbildningen. Detta är speciellt anmärkningsvärt i en kommun som Västerås där exportindustrin är viktig för utvecklingen.

Vad vill folkpartiet egentligen uppnå med att försämra kvaliteten i yrkesutbildningen? Vill folkpartiet skapa en ny underklass som ska svara för alla dåligt betalda arbetsuppgifter med usla arbetsvillkor som bättre bemedlade efterfrågar?

För oss är det skrämmande att se hur låga ambitioner folkpartiet har för de yrkesförberedande programmen. Det är uppenbart att folkpartiet vill skapa en sorteringsskola genom en andra klassens yrkesutbildning. Folkpartiet vill utbilda våra ungdomar till en arbetsmarknad och yrken som inte finns kvar. Arbetarklassens barn är de som blir allra mest lidande.

Globaliseringen innebär i stället att kraven på utbildning ökar. Faktum är att både Svenskt Näringsliv och Landsorganisationen (LO) bestämt har avvisat folkpartiets förslag om en kortare och sämre yrkesutbildning. I den borgerliga alliansens politik för gymnasieskolan finns inte folkpartiets förslag om försämrad yrkesutbildning med.

Så här har Sven Tolgfors, talesman i riksdagen för moderaterna inom utbildningsområdet, skrivit i en kommentar om den borgerliga alliansens uppgörelse:

"Men det är viktigt att också notera vad som inte finns med i överenskommelsen. Alliansen markerar att gymnasieskolans yrkesutbildningar inte skall göras tvååriga. I stället skall kvaliteten förbättras, så att en yrkesutbildning ger anställningsbarhet i yrket."

För oss är det hur tydligt som helst att folkpartiets förslag om försämrad yrkesutbildning har spolats rejält av de andra borgerliga partierna. I stället handlar det om att "Kvaliteten skall förbättras, så att en yrkesutbildning ger anställningsbarhet i yrket", som Sven Tolgfors skriver.

Roger Haddad och Agneta Berliner framhärdar nu med att folkpartiet inte har övergett sitt förslag om försämrad yrkesutbildning. De vill också ha västeråsarnas stöd för att driva igenom denna försämring i riksdagen.

Vi hoppas förstås att västeråsarna inte går på detta. Vi undrar också vilken politik det blir med en borgerlig majoritet i riksdagen. Gäller den borgerliga alliansens överenskommelse om gymnasiepolitiken eller är det folkpartiets förslag om försämrad yrkesutbildning?

Folkpartiets Roger Haddad och Agneta Berliner vill som vanligt hellre prata om helt andra skolfrågor än om yrkesutbildningen. Våra frågor sedan vårt förra inlägg kvarstår därför.

Vad vill folkpartiet med fordons- och transportutbildningarna vid Edströmska gymnasiet? Hur kommer folkpartiet att behandla propåerna om att starta en utbildning för de företag som arbetar med olika former av tågunderhåll och tillverkning av utrustning till spår och tåg?

Annelie Lahti

Lars-Evert Larsson

Vill folkpartiet skapa en ny underklass som ska svara för alla dåligt betalda arbetsuppgifter med usla arbetsvillkor som bättre bemedlade efterfrågar? frågar sig ordföranden i utbildningsnämnden Annelie Lahti (s) och förste vice ordförande i utbildningsnämnden Lars-Evert Larsson (s).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons