Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill vänsterpartiet lägga ner friskolorna i Västerås?

Annons

Ett mycket allvarligt problem i Västerås är att så många elever går ut grundskolan utan fullständiga betyg. Att många ung-domar inte når kunskapsmålen i årskurs 9 är dessvärre också en mångårig trend.

I våras var det 430 elever (28 procent) som lämnade den socialdemokratiska grundskolan i Västerås utan godkänt i ett eller flera ämnen. Var sjunde elev hade underkänt i kärnämnena svenska, matematik och engelska.

Fyra skolor hade dock en påtagligt större andel elever som nått godkänd nivå i alla ämnen; Rönnbyskolan, Kunskapsskolan, Fryxellska skolan och Irstaskolan. Två av dessa är kommunala skolor och två är friskolor.

De vänsterpartistiska ledamöterna och ersättarna i barn- och ungdomsnämnden och i utbildningsnämnden samlar sig i en debattartikel den 22 september på barrikaderna mot friskolorna. Det är Skolverket som beviljar tillstånd för en friskola att bedriva sin verksamhet och vänsterpartisterna anser att kommunerna borde få större makt att säga nej till friskolor som vill etablera sig.

Barn är olika och behöver olika typer av lärmiljöer för att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och behov. Vår åsikt är att Västerås ska präglas av en mångfald av profiler, pedagogiska inriktningar och metoder. Friskolor, likaväl som alternativ inom barnomsorgen, berikar mångfalden och ska uppmuntras. Rätten att välja skola och förekomsten av friskolor ger sund konkurrens som även utvecklar de kommunala skolorna och erbjuder fler utvecklingsmöjligheter för lärare och rektorer. Dessutom ökar elevernas och föräldrarnas valfrihet att välja den skola som passar eleven bäst.

Vi har ett ytterst bekymmersamt läge när alla goda krafter behövs för att lösa kunskaps- och betygsproblemen i Västerås. Friskolorna, de som redan finns och de som kommer att finnas här i framtiden, ser vi som en mycket viktig del i den mångfald som behövs för att varje barn ska lära sig i en miljö som passar just det barnet bäst. Konkurrensen är viktig för den fortsatta utvecklingen av alla skolor. De åtta fristående gymnasieskolor som i dag finns i Västerås förväntas dessutom klara ökningen av elever som kommer från grundskolan de närmaste åren eftersom den kommunala gymnasieskolan inte planerar att bygga ut eller expandera sin verksamhet.

Hur ser vänsterpartisterna på friskolorna som varit skickliga på att stimulera sina elever att nå kunskapsmålen i grundskolan? Tillför de något som den kommunala skolan inte erbjuder? Tycker inte vänsterpartisterna att de fristående gymnasieskolorna är en värdefull och nödvändig resurs inför ökningen av elever på gymnasiet de närmaste åren? Slutligen en rak fråga: Vill vänsterpartiet lägga ner de friskolor vi har i Västerås?

Agneta Berliner

Tommy Tikkanen

Mats Wannefjord

Barbro Lundberg

Roger Haddad

Ove Jansson

Carl-Henrik Blom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons