Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villaägarna: Motsägelsefullt av socialdemokraterna i Västerås

Ulla Persson (s) gick ut och varnade för att förslag från den statliga utredningen om allmännyttans villkor kan leda till införandet av marknadshyror samtidigt som hon oroade sig för att kommunens ansvar för en social bostadspolitik försvinner om Mimer ska bli som vilket privat vinstdrivande företag som helst.

Annons

Vällovligt och bra. Tänk om socialdemokraterna kunde visa samma omsorg mot kommunens 7 600 tomträttshavare, som hyr marken runt sitt hus av kommunen. För det gör partiet inte idag.

För när markhyran i år stiger med 333 procent för en familj på Hamre, från 3563 till 15424 kronor, sitter partiet med armarna i kors. I mitten av mars 2008 beslutade fastighetsnämnden att samma regler för att beräkna tomträttsavgäld för småhustomter i Västerås skall gälla även under 2009.

Inför det beslutet ansåg tre socialdemokrater i Västerås att "förslaget om att behålla kopplingen för beräknandet av avgäldsunderlaget till markvärdets utveckling är skälig. På så sätt får kommunens invånare ta del av den förmögenhet som ökningen av marktaxeringsvärdet genererar."

Socialdemokraterna i Västerås anser alltså att det är OK att marknadsvärdet får slå igenom på tomträttsavgälder men inte på hyran. Det betyder att partiet i praktiken säger ja till marknadshyror så länge det är tomträttshavarna och inte hyresgästerna som betalar.

Västerås är landets näst största tomträttskommun. Det är bara Göteborg som har fler, men där är socialdemokraterna mer framsynta. Där har partiet sänkt avgäldsräntan till 2 procent mot 3,75 procent i Västerås.

Om Västerås gjorde likadant skulle det leda till att avgälderna halverades, något som vore mycket välkommet för tomträttshavarna.

Gert Forsberg

regionchef i Villaägarnas riksförbund Region Mitt

Lena Södersten

förbundsjurist Villaägarnas riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons