Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villaförening: Skrota Hillmandoktrinen!

På onsdag är det årsmöte i Västeråskretsen av Villaägarna. Alla Västerås villaägare är inbjudna att delta i en inledande konferens om tomträttsinstitutet. Villaägarna vill avveckla institutet på grund av dess negativa följder för tomträttsinnehavarna.

Annons

Temat för konferenserna i en följd av år har varit detsamma, tomträtterna. Men vi kan nu med tillfredsställelse konstatera att vårt idoga arbete börjar ge resultat. Västeråsalliansen som innevarande mandatperiod styr i stadshuset har förstått problemen och är beredd att avveckla institutet för småhustomter.

Socialdemokraterna, eller rättare sagt partiets nuvarande ledning, är på många sätt ett sorgebarn i fastighetspolitiken. När det gäller tomträtterna håller partiet envist på gränsen till tjurskallighet fast vid Hillmandoktrinen: ”Tomträttsavgälden skall ge kommunen ständigt ökade inkomster utan beslut i kommunfullmäktige.” (Tänk vad fiffigt ordnat! Skatter och avgifter kan per automatik ständigt öka utan förhandling med någon motpart, utan insyn och utan uppslitande debatt och beslut i kommunfullmäktige.) Partiet vill varken se eller höra talas om konsekvenserna av dess politik för den enskilde tomträttsinnehavaren.

Hur slår då Hillmandoktrinen mot tomträttsinnehavarna? Alliansens friköpspris på 300 000 kronor för en genomsnittstomt blir med 2009 års marktaxering och med tillämpning av Hillmandoktrinen i stället 630 000 kronor och avgälden 29 500 kronor per år. Värst utsatta blir unga barnfamiljer om Socialdemokraternas nuvarande politik tillämpas. De har i många fall köpt sitt hus till överpris utan att beakta tomträttens framtida konsekvenser. Om de inte orkar betala avgälden tvingas de sälja och lämna huset med en skuld.

Möjligheten att friköpa tomträtten har aldrig varit så gynnsam som just nu. Bankerna kan hjälpa till och ställa upp med förmånliga lån. Därför vädjar jag till tomträttsinnehavarna att friköpa sina tomter. Vem vet vad som händer 2010 om Socialdemokraterna kommer tillbaka som makthavare i stadshuset.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons