Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinster i välfärd är ett hot mot demokratin

Alla är vi ju som bekant barn i början. Vi föds in i en familj av något slag, in i ett sammanhang.

Annons

Vi växer så småningom upp, skaffar vänner, förlorar vänner. Efter hand utbildar vi oss.

Vi förälskar oss kanske och är vi lyckligt lottade så får vi uppleva djup kärlek, i någon form. Som vuxna medborgare skaffar vissa barn och familj.

En del till och med gifter sig och nästan lika många skiljer sig. Under livets gång blir många, från och till, sjuka.

Vissa dör tidigt medan andra av oss blir gamla men alla, ja precis alla dör. Vi är i grunden alla andliga, sköra, nyfikna, vackra, sociala, värdefulla och komplicerade varelser.

Vi är i behov av ömhet, kärlek, vård, utbildning och omsorg.

Därför skall vi inte se människan som enbart en kund eller konsument. För vi är så mycket mer än så.

Den vilda galopperande kapitalism som vi nu ser i Sverige och i många andra delar av världen tar inte hänsyn till människans livsvillkor. Den utförsäljning som sker i dagens Sverige är helt unik i landets historia.

De vinster som görs i den svenska välfärden är utan tidigare motstycke. Skolan har försämrats och visar upp dåliga kunskapsresultat.

Samtidigt visar många av de privata skolornas aktieägare upp stora vinster. Det sker i form av aktieutdelningar och försäljningar.

Våra skattepengar går alltså direkt ner i de så kallade entreprenörernas fickor. Detta är en helt unik företeelse som bara existerar i Sverige och i viss mån också i Chile.

Hur är detta möjligt?

Sjukvården har även den börjat gå på entreprenad. Det blir också allt vanligare att människor skaffar sig de nya sjukvårdsförsäkringarna.

På detta sätt kan kapitalstarka medborgare kringgå landstingets ordinarie sjukvårdsköer. Det är alltså idag möjligt att köpa sig snabbare och bättre sjukvård, på bekostnad av de som har det sämre ställt.

Även hemtjänst och äldreomsorg har på flera håll privatiserats och lockar då till sig oseriösa intressenter som primärt vill tjäna pengar.

Vinstintresset kan och får ej vara drivkraften i välfärden (vården, skolan och omsorgen). Vinster i välfärden missgynnar ett solidariskt, humant och rättvist samhälle.

När makten och välfärden, i allt större utsträckning, tilldelas de kapitalstarka medborgarna skapas ett ojämlikt samhälle. I förlängningen blir detta ett demokratiskt problem.

Hur kunde det bli så här?

Vill vi verkligen ha det på det här viset? Den 14 september 2014 kan vi göra något åt saken.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons