Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstmöjligheten värd att värna

Möjligheten till vinst kan förbättra effektivitet och minska kostnader

Annons

Den 9 juni kritiserade jag Vänstern för dess schablonmässiga metod att bedöma människor. Jag menar att det strider mot grundläggande humanitet och all tillgänglig kunskap om mänsklig utveckling att påstå att människor är giriga, hänsynslösa och likgiltiga för andra människors välbefinnande endast på den grunden att de driver ett företag med vinstsyfte.

Och jag påstår att denna osmakliga människosyn kommer att ligga i vägen för vänstern om de får chansen att skapa det goda välfärdssystem som de önskar

Anna Maria Romlid från Vänsterpartiet har skrivit en replik den 18 juni på min insändare men hon har över huvud taget inte berört mina påståenden om vänsterns människosyn och dess konsekvenser. Istället har hon kritiserat mig för saker som jag alls inte har påstått och heller inte tycker.

Jag har aldrig påstått att vinstmotivet är den främsta drivkraften bakom kreativitet och utveckling hos människor. Tvärtom menar jag att kreativitet och utveckling kan stimuleras på otaliga sätt men att frihet är en gynnsam förutsättning.

Jag tror inte att enbart vinstsyfte stimulerar kreativiteten särskilt effektivt.

Anna Maria Romlid anklagar mig för att misstro arbetarna inom de privata välfärdsbolagen. Något sådant har jag naturligtvis aldrig påstått.

Precis som Anna Maria Romlid tror jag att de flesta människor gör ett så bra jobb de kan med utgångspunkt från de förutsättningar som erbjuds dem för att utföra arbetet, inom den privata sfären likaväl som inom den offentliga.

Slutligen påstår Anna Maria Romlig att jag anser att vinstuttag är kostnadseffektivt. Inte heller det har jag påstått.

Jag har däremot påstått att vinstmöjligheten kan bidra till kostnadseffektivitet vilket är något helt annat. Kostnadseffektivitet är bra även inom den offentliga sektorn. Har Anna Maria Romlig tänkt på det?

Folkpartiet står för varje människas rätt att göra sina egna livsval utan att bli dömt på förhand även när det innebär att de driver företag inom välfärdssektorn. Det är vänsterns bristande förståelse för detta som är upprörande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons