Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VIP: Alliansens förslag är ¿positivt för psykiatrivården

Annons

Om Alliansens förslag som presenterats i VLT ¿förverkligas kan vi skönja en del positiva effekter inom landstingets psykiatrivård och för dess patienter. Då inte minst inom vården av de psykossjuka. Dessa patienter utgör en mycket skör grupp människor som i många fall har behov av insatser från en eller flera andra vårdgivare i ¿anslutning till den ¿psykiatriska vården.

Patientlotsar skulle kunna avlasta psykiatrin de ¿administrativa insatser som behövs för att slussa ¿patienten till olika vård-enheter inom lasaretts- och/eller primärvården. Om så sker bör rimligtvis ¿psykiatrins personal kunna lägga mer tid på vård-¿insatser som är värde-¿skapande för patienten.

Sedan ganska länge har bland andra forskare, patienter och närstående till psykotiskt sjuka påtalat ¿vikten av att psykos-¿patienten möts med respekt och ägnas tillräcklig tid att bli sedd och lyssnad på. Det ökar utsikterna att upprätta den goda vårdrelation ¿mellan patient och vård-personal som vi anser vara så viktig för att uppnå ett bra vårdresultat och ett snabbare tillfrisknande.

De framförda förslagen skulle kunna bidra till ¿positiva effekter i dessa avseenden.

Från VIP: s sida står vi ¿gärna till förfogande för att medverka i en fortsatt dialog med landstingets och ¿vårdens representanter ¿i frågan.

Sven Olsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons