Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virrigt om privata förskolor

Annons

Den politiska oppositionen i Hallstahammar anklagar majoriteten (s + v) för en kovändning i frågan om alternativ inom förskolan. Det som oppositionen inte förstått är att vi har olika uppfattningar om hur en väl utvecklad förskola bäst tjänar kommunens invånare. Därför kan vi inte ställa upp på formuleringar om att alternativa driftsformer, det vill säga privata förskolor, skulle vara ett mål.

Målet är inte privatiseringar, som oppositionen hela tiden agerar för, utan innehållet i verksamheten. Än mindre kan vi stödja den under mötet från borgerligheten föreslagna formuleringen om att alternativa driftsformer skall finnas.

Om de borgerliga partierna hade majoritet i kommunen skulle de alltså ha som mål att en viss andel förskolor skall vara privatägda, och om sådana inte finns, skall man ge sig ut på jakt efter dem eftersom de "skall finnas".

Vår formulering om att i Hallstahammars kommun "finns det alternativa förskoleformer" tar sikte på innehåll och upplägg.

Sådana alternativ kan mycket väl finnas inom såväl den kommunala skolan som inom de företagsdrivna. Vi har i dag Skogsduvan (kommunal) som har en stor del av sin verksamhet utomhus och naturnära och vi har Ekot (privat) med en ekologisk inriktning. Vi ser gärna att man arbetar med olika profiler i våra förskolor och därmed ökad valfrihet.

Vi kan inte påverka eventuella företag som vill etablera förskolor i Hallstahammar. De borgerliga partierna röstade med miljöpartiets hjälp ned den förra (s)-regeringen och vänsterpartiet. Därmed gavs privata företag en ovillkorlig rätt att starta förskolor även om det inte finns behov. Man kan ta elever från de kommunala skolorna och kräva ersättning från kommunen.

Det är självklart att en sådan utveckling försvårar den kommunala planeringen om till exempel var i kommunen en förskola skall vara belägen för att serva ett visst

bostadsområde.

Oavsett om verksamheten drivs i privat eller kommunal regi skall vi komma ihåg att den finansieras av våra gemensamma skattemedel. Det innebär att när en ny verksamhet startar måste en annan stänga om vi inte är villiga att satsa mer pengar.

Den enes bröd den andres död.

Catarina Pettersson (s)

Tommy Persson (s)

Hans Petersson (v)

Ove Andersson (v)

barn- och bildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons