Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virsbobo: Så går det när landstinget ”sparar”

Annons

För några dagar sedan besökte jag en vän. Hon grät när hon berättade om "presenten" hon fått från landstinget strax före sin 80-årsdag. I hennes värld försöker var och en klara sig själv med lite hjälp av vännerna och i den andan har hon kämpat, trots att hon drabbats av den ena sjukdomen efter den andra, för att få vara kvar i sitt hem under sina sista levnadsår. En vän har ställt upp och skjutsat henne till de 2-3 sjukbehandlingar per vecka som hon har.

I likhet med alla andra som bor utanför tätorterna har hon drabbats av landstingets orättvisa regler för sjukresebidrag. Tidigare fanns en regel om att alla skulle betala 30 kronor innan ersättning utgick. I stället infördes en regel om att de första 30 kilometerna per enkelresa med egen bil inte gav någon ersättning. Åker man med kollektivtrafiken får man däremot biljetten helt betald. Detta innebär att den som åker buss i Västerås till lasarettet får full ersättning medan den som bor i glesbygd, där ingen lämplig kollektivtrafik erbjuds, får betala en rejäl slant ur egen ficka när den egna bilen är det enda alternativet.

Har landstinget inga politiker från glesbygdskommunerna eller hade de somnat till när de här reglerna fastställdes?

Landstinget har använt en lista med schablonbelopp för olika orter för att ersätta resa med egen bil. När ersättningen för oktober kom var den väsentligt lägre än normalt. Enligt Samtrafik berodde detta på att man numera "mäter med Eniro". Jag vet inte om min vän fattat vad det innebär. Däremot vet jag att hon tillhör en generation som knappast sätter sig vid en dator och kollar vilken väg som Eniro anser vara den närmaste. Hon blev av med sin skjutskarl - att köra för under sex kronor ville han inte göra och som "fattigpensionär" hade hon ingen möjlighet att att skjuta till beloppet som försvann med Eniro.

Jag förstår att syftet är att spara några kronor och jag tror mig också förstå att arbetstiden för att kolla varje resa måste bli längre än om man har ett schablonbelopp. Dessutom är det inte alltid som 1+1 blir 2. Ibland blir det, som i det här fallet, elva. Man kan nämligen beställa sjukresa om man inte kan åka på annat sätt och i hennes fallet blir taxi enda alternativet. Med en egenavgift på 75 kronor per enkel resa, och hennes stora antal resor, når hon snart högkostnadsskyddet på 1 400 kronor. Det blir sedan cirka elva månader som hon åker taxi 10-11 mil 2-3 gånger per vecka utan att betala något. Vari ligger besparingen? Allt man har lyckats med är att skapa oro och olust för en gammal människa som har nog med problem ändå.

Det är skandal, sa Bill. Skandal är ordet, sa Bull.

Efter att ha arbetat i 30 år med människor och därmed fått en viss vana att bedöma deras reaktioner känns hennes avskedsord iskalla. "Dom vill inte ha så'na som mej här. Man kan lika väl ta livet av sig."

Jag hoppas att hennes nya resesätt utfaller positivt så att jag åter kan träffa henne om ett par veckor.

Owe Nordin

Virsbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons