Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visar Kalifornien vägen?

Annons

Tänk er att Sten Jakobsson, chefen för ABB, går ut i pressen och meddelar att ABB anser att äktenskap mellan homosexuella är en medborgerlig rättighet. Och att ABB därför skänker en halv miljon kronor i kampanjstöd för att stoppa ett valförslag om att riva upp en ny lag som tillåter homoktenskap. Förslaget kommer upp samtidigt med riksdagsvalet.

Så går det till just nu i Kalifornien. Silicon Valley är ett teknikcentrum som Västerås, fast större. Google och Apple är motsvarigheter till ABB. Tongivande på sin ort och internationellt kända. De två bolagen gör sensation genom att med ledningen i spetsen engagera sig i Kaliforniens hetaste valfråga: Homoäktenskapens vara eller icke vara. Den kommer upp idag samtidigt med presidentvalet. Det är första gången en medborgerlig rättighet riskerar att dras tillbaka i USA.

Apple och Google vill behålla homoäktenskapet och ger stora kampanjbidrag. De har inget emot att deras kunder får veta var de står i en fråga som kommer att sätta spår i lagstiftningen på många håll i USA - och förmodligen även i Europa. Idag bestämmer väljarna i Kaliforniens grannstat Arizona och semesterstaten Florida också om de vill tillåta homoäktenskap.

Två liberala stater på östkusten tillåter redan homoäktenskap.

Varför kastar sig globala Apple och Google in i en "lokal" valstrid som varken handlar om ekonomi eller arbetslagar?

Svar: Kalifornien skapar alltid nya trender och leder ofta samhällsförändringar i USA, var först med att avskaffa lagen mot äktenskap över rasgränserna och är känt för att vara särskilt tolerant mot homosexuella. Google och Apple har också i flera år engagerat sig i sociala frågor.

Nu kliver de alltså på allvar in i politiken.

Fredspristagaren, demokraten och förre presidentkandidaten Al Gore har band till båda bolagen och demokratiska partiet härute slåss för att behålla homoäktenskapen.

Striden har dock hårdnat den senaste veckan. Över 20 kristna församlingar av olika riktningar i Silicon Valley försvarar lagen för att den följer Jesu maning om rättvisa. Men katolska biskopar över hela USA och en del mormoner vill riva upp den.

Liberala rabbiner försvarar lagen. Konservativa rabbiner går emot. Lärarfacket kampanjar med pengar och tv-annonser för att behålla lagen.

Vinner Apple-Google-sidan valet om homoäktenskap idag kan det bli startskottet för ett bredare samhällspolitiskt företagsengagemang i USA i frågor som ligger folk nära även om de inte har med företagsamhet att göra. Nyheten om Apple -Googles engagemang för homosexuella kommer naturligtvis att spridas även i Europa. Då får man se hur kunderna reagerar. Den frågan är redan uppe här.

Homolagens utgång är lika osäker som presidentvalets. I svenska öron kan det låta konstigt när McCain-sidan attackerar Obama för att vara marxist därför att han vill beskatta de allra rikaste lite mer samtidigt som han vill sänka skatten för medelklass och låginkomsttagare.

Men misstron mot skatter är djupt rotad i USA. Alaska, som McCains parhäst Sarah Palin kommer från, har ingen inkomstskatt alls. Inte Texas heller. Skatteargumentet kan vara McCains starka kort. Nu på slutet får han också lite hjälp av Kaliforniens fortfarande ganska populäre guvernör Arnold Schwarzenegger. En mittenpolitiker som kan dra mittenväljare åt McCain. Hans hustru Maria Shriver gör dock för sin del ingen hemlighet av att hon är pålitlig Kennedydemokrat, alltså för Obama.

Kommer alla som säger att de tänker rösta på Obama verkligen göra det? Kan gamla rasfördomar i sista minuten styra över påstådda Obamaröster till McCain? Ingen vet förrän i natt.

I förrgår knackade en svart grabb från Detroit på vår dörr i Santa Cruz. Han sålde tidskriftsprenumerationer. Vit skjorta. Borstade skor. Gick ut gymnasiet förra året. Tänker han rösta? Han nickar. Men det visar sig att han inte vet när valet äger rum. Han är skriven i Michigan och kommer inte att hinna rösta.

En av dem som bäst behöver Obama i Vita huset men ändå inte ger honom sin röst idag. Därför att de känner sig stå utanför samhällsgemenskapen. Men de blir färre. Många fler svarta har redan röstat i förväg än i tidigare val. De vill skriva ett nytt kapitel i Amerikas historia - med Barack Obama.

ANDERS H PERS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons