Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitryska valet ska inte erkännas

På söndag är det val i Vitryssland. Oppositionen har försökt att ställa upp som ett alternativ till de regimtrogna partierna för att ge hopp om förändring, men de har effektivt stängts ute från att delta som kandidater.

Annons

När rösterna räknas kommer de Lukasjenko-trogna partierna ha fått flest röster.

Den 4 juli i år sprängdes en bomb vid en konsert i centrala Minsk. 57 människor skadades och obekräftade uppgifter gör gällande att en 16-årig flicka avled. Polisen hittade ett par bomber till innan dessa hann detonera. Strax efter bombattentatet anlände president Alexandr Lukasjenko till platsen.

Myndigheterna var inte sena att utnyttja attentatet för att trakassera oppositionen. I jakten på gärningsmännen har ett stort antal personer från politiska partier och ungdomsorganisationer förhörts av polis och säkerhetstjänsten KGB.

En del blev förhörda under flera dagar innan de släpptes, och bara en liten del av förhören ska ha handlat om bombattentatet.

President Lukasjenko styr Vitryssland sedan 1994 efter att ha vunnit ett demokratiskt val.

Valen därefter kan varken betraktas som fria eller demokratiska och Lukasjenko har lyckats ändra konstitutionen på så sätt att han har en extra mandatperiod fram till 2011.

Lukasjenko hävdar själv att han räddat landet från ekonomisk kollaps, som drabbat andra före detta Sovjetstater efter Sovjet-unionens fall. Svenska Helsingforskommittén kallar däremot landet för "ett slags mini-Sovjetunionen där oliktänkade förföljs och staten har total kontroll över ekonomin".

På söndag är det parlamentsval och 110 ledamöter ska väljas till representanthuset. I början av juli sa presidenten att valet skulle genomföras enligt konstitutionen: demokratiskt, fritt och rättvist.

-Alla kandidater ska få samma tillgång till media så att ingen kan anklaga oss för att skapa fördelaktiga förhållanden för vissa kandidater, sade president Lukasjenko enligt statliga nyhetsbyrån Belta.

-Den så kallade oppositionen hoppas på att myndigheterna ska utöva tryck på dem, för de har ändå ingen chans att få platser i parlamentet, fortsatte han.

Trots presidentens löften har valrörelsen inte genomförts vare sig fritt, rättvist eller demokratiskt.

Oppositionens kandidater har trakasserats, tagits in för förhör, fått extra skattekontroller, blivit inkallade till försvaret, svärtats ned av falska flygblad.

Listan kan göras lång. I statlig tv syns bara regimtrogna kandidater och i de lokala valkommittéerna som genomför valet har oppositionen inte få särskilt stor plats: av 1430 platser fick oppositionen 42.

Knappt en månad innan valdagen stod det klart att stora delar av oppositionen vägrats att registrera sig som kandidater. Efter att ha slitit med att samla in minst 1000 stödjande underskrifter avslogs de flesta av oppositionens ansökningar.

Myndigheterna var påhittiga: en del listor med underskrifter var bevittnade av fel myndigheter, en del innehöll förfalskade namn och andra hade inte fyllt i sina inkomst-deklarationer korrekt. Trots att många kandidater överklagade besluten hjälpte det föga - endast åtta oppositionella fick sina överklaganden godkända.

Valrörelsen i Vitryssland har inte gått rätt till. Oliktänkande har motarbetats och stora delar av oppositionen har precis som vid tidigare val bestämt sig för bojkott. Ett märkligt beslut när valrörelsen är den enda chans som oppositionen har att prata med väljare och dela ut flygblad utan att straffas.

Visst kommer de regimtrogna att få majoritet i parlamentet och oppositionen känna att de jobbar i motvind. Men att stå utanför är inte det bästa sättet att påverka.

Oppositionen behövs. Det behövs ett alternativ till de regimtrogna, ett alternativ som andas demokrati och hopp om förändring. Det är viktigt att valet på söndag inte erkänns som legitimt av omvärlden och att den vitryska regimen uppmanas att uppfylla EU:s 12-punktsprogram om demokrati och mänskliga rättigheter och sluta isolera sig från Europa.

Hannes Persson

Liberala studenter

Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons