Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxenskolan: Läsandet viktigt för demokratin

Annons

Är det rimligt att staten, via En bok för alla lämnar bidrag till att stimulera vuxna att öka sitt kvalitetsläsande? Nej argumenterar de två moderata riksdagsledamöterna Cecilia Magnusson och Olof Lavesson den 12 april. De båda är också ledamöter av riksdagens kulturutskott.

Jo, svarar vi. Att stimulera läsandet av kvalitetslitteratur i grupper som av tradition inte haft tillgång till den, måste vara en viktig och självklar kulturpolitisk uppgift också för Alliansregeringen.

Verkligheten är att det uppdrag och ansvar som En bok för alla har skiljer sig från det uppdrag som kommersiella bokförlag har. Och det är bra. En bok för alla prioriterar att ge ut gamla klassiker som inte går att få tag i samt litteratur av läsvärda unga författare som den kommersiella pocketutgivningen väljer bort. Denna "arbetsfördelning" fungerar väl och har ökat läsandet i grupper som normalt inte kommer i kontakt med denna litteratur.

Magnusson och Lavesson håller med om att läsfrämjande insatser är nödvändiga som ett led i att stärka demokratin. Det är just den uppgiften som En bok för alla har. Talboken och internet breddar läsandet och det är bra, men det förändrar ju inte behovet av att fortsätta ge ut den kvalitetslitteratur som En bok för alla har uppdraget att sköta. Eller tror Magnusson och Lavesson att talboksutgivning per automatik erbjuder ett annat urval än vad normalt kommersiella bokförlag har till uppgift att göra?

Konkret handlar det om att En bok för alla ger ut 50 titlar varav 18 (cirka 40 procent) riktar sig till vuxna. För staten handlar det om små summor i kulturbudgeten, men för att nå ett viktigt kulturpolitiskt mål är det omistligt. Genom att stimulera vuxnas läsande får vi också förebilder för barn och ungdomar. Det är ett sätt att värna ett rikt kulturliv och värna vårt gemensamma kulturarv.

Det är väl viktigt också i moderaternas kulturpolitiska värld?

Monica Stolpe-Nordin

Anrdre vice ordförande i Studieförbundet Vuxenskolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons