Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrken med flest kvinnor måste uppvärderas

Annons

Kvinnodominerade yrken är fortfarande lågstatusjobb med lägre lön än mansdominerade yrkesområden. Inte ens inom de mansdominerade yrkesområdena har vi lika lön för lika arbete.

Jämställdhet är inte bara att kvinnor ska få tillträde till högre tjänster och styrelserum, det gäller även hur man värderar manligt och kvinnligt arbete. Ett sätt att värdera ett arbete är hur det värdesätts i pengar, och så länge som låglöneyrken domineras av kvinnor kan vi aldrig uppnå verklig jämställdhet.

Det har funnits ett undantag. År 1859 öppnades seminarierna för kvinnor och då kom en statlig förordning att folkskollärarinnorna skulle ha samma lön och villkor som de manliga folkskollärarna, vilket ändrades 1906, då man sänkte lönen för lärarinnorna men de fick efter hårt motstånd kvarstå i tjänst när de gifte sig.

När den första kvinnan, Ellen Fries, disputerade i ämnet historia 1883 uttryckte professorn i statskunskap, Oscar Alin, att han hoppades att det skulle vara både den första och den sista kvinnan som disputerade i Sverige. Kvinnorna fick 1870 tillträde till universiteten men vi ska komma ihåg att det inte var någon jämställdhetsideologi som låg bakom utan den ökande andelen ogifta kvinnor under 1800-talet.

År 1858 blev ogift kvinna myndig och så många som 40 procent av kvinnorna som föddes under 1870-talet förblev ogifta och man var tvungen att lösa de ogifta kvinnornas försörjning. Det var således ett praktiskt beslut och hade inte någonting med jämställdhet att göra.

Observera att detta gällde borgarklassens kvinnor. Kvinnor har alltid arbetat som tvätterskor och mjölkerskor.

Numer är vi kvinnor fria att välja utbildning och yrke, men vi väljer fortfarande till övervägande del traditionella kvinnoyrken. Inget ont i det, men om kvinnors arbete ska förbli låglönearbeten kan vi aldrig uppnå någon jämställdhet, även om en eller annan kvinna kan ta sig in i ett styrelserum eller bli vd för S-E Banken.

Det är svårt för en kvinna att komma in i männens gemenskap, de håller varandra om ryggen och förordar hellre en man än en kvinna till högre befattningar. Att ta en öl tillsammans efter jobbet blir ju svårt för vad kan man prata med en kvinna om?

Trots allt kan män beundra en framgångsrik kvinna så länge som hon inte är i samma bransch.

I det stora hela finns det inga särskilda kvinnofrågor utan de frågor som gäller jämställdhet, barn- och äldreomsorg, vård eller skola är samhällsfrågor och berör männen precis lika mycket som kvinnorna.

Tyvärr verkar jämställdhetsdebatten och det politiska engagemanget ha avtrappats hos yngre kvinnor till förmån för kändisars och halvkändisars bloggar, walk in closets och möjligheten att göra karriär i någon dokusåpa och själv få bli B-kändis för ett ögonblick.

Dags att väcka liv i de militanta feministerna? Det är trots allt de som banar väg för oss andra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons